• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prijetnje zbog amadmana o Brčkom?

Međunarodne institucije u BiH nemaju komentar na eventualne prijetnje poslanicima Parlamneta BiH

 Prijetnje zbog amadmana o Brčkom? Izvor: MONDO

Portparol Državne agencije za istrage i zaštitu (Sipa) Željka Kujundžija nije mogla da komentariše prijetnje i uvrede koje su parlamentarcima BiH upućene u vezi sa amandmanom na Ustav BiH koji se tiče Brčko distrikta.

"Sipa nema nikakav komenatar", kratko je Srni odgovorila Kujundžija na pitanje da li Sipa ima saznanja o prijetnjama i šta se konkretno u tom slučaju preduzima.

Portparoli OHR-a i EUPM Ljiljana Radetić i Monja Koluder nisu željele da komentarišu prijetnje upućene parlamentarcima, napominjući da vlasti BiH imaju institucije koje se time bave.

Portparol MUP-a Kantona Sarajevo Dragan Mioković nije mogao da kaže da li su za sutra pred parlamentom BiH zakazani ikakvi protesti građana povodom razmatranja amandmana o Brčko distritku.

On je napomenuo da nije u prilici da provjeri da li postoji ikakav zahtjev u vezi sa protestom građana pred parlamentom, te da će više informacija o tome imati sutra.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Beriz Belkić izrazio je u izjavi Srni uvjerenje da tokom sutrašnje sjednice Predstavničkog doma, na kojoj se očekuje usvajanje amandmana 1 na Ustav BiH za Brčko distrikt, neće doći do bilo kakvih ekscesa, incidenata ili neugodnosti za bilo koga.

U skupštinskom materijalu za Brčko distrikt, koji je  dostavljen Ustavno-pravnoj komisiji parlamenta BiH, nalazi se prijeteća poruka upućena lideru SDA Sulejmanu Tihiću.

"Želim svim izdajnicima BiH, a pogotovo Sulejmanu Tihiću dug život i tešku bolest, sram te bilo, izdaješ našu Bosnu, sram te bilo i sve vas koji to radite", navodi se u poruci.


Član ove komisije Drago Kalabić, poslanik SNSD-a, izjavio je za "Glas Srpske" da smatra da iza svega stoji lider Stranke za BiH Haris Silajdžić i njegovi lobisti, jer on i njegova stranka čine sve da obore amandman o statusu distrikta Brčko.

On je rekao da je na sjednici Komisije bilo veoma malo konstruktivne rasprave, kao i da su joj dostavljene radikalne i neodmjerene poruke koje se nisu ticale suštine teksta amandmana.

"Glas Srpske" piše da je Ekrem Ajanović iz Stranke za BiH rekao u neslužbenom razgovoru sa novinarom tog lista da je Silajdžić dobio neka uputstva iz inostranstva i da je sada "stvar legla".

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Dušanka Majkić rekla je da nije nimalo prijatno raditi u Sarajevu i slušati uvredljive i pogrdne komentare na račun srpskih poslanika.

Poslanik SDS-a u parlamentu BiH Savo Erić rekao je da neće prisustvovati sjednici, ako na dan zasjedanja ispred zgrade parlamenta budu okupljeni demonstranti.

Poslanik PDP-a Branko Dokić ocijenio je da su uvredljivi plakati "patriotskih snaga", koji su prošle sedmice uneseni u parlament BiH, umnogome podsjetili na devedesete godine prošlog vijeka.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE