• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH napreduje u realizaciji "mape puta"

"BiH napreduje u ispunjavanju uslova iz "mape puta" za liberalizaciju viznog režima", rekao vođa ekspertskog tima BiH za pregovore o liberalizaciji.

 BiH napreduje u realizaciji "mape puta" Izvor: MONDO

Vođa ekspertskog tima BiH za pregovore o liberalizaciji viznog režima Samir Rizvo rekao je da BiH prema planu napreduje u ispunjavanju uslova iz ''mape puta'' za liberalizaciju viznog režima, javlja dopisnik Srne iz Brisela.

"Duboko smo u dijalogu s Evropskom komisijom, privodimo kraju drugu fazu. Evropska komisija saslušala je izvještaje svojih ekspertskih komisija, na redu je analiza uspjeha provođenja mape puta", rekao je Rizvo za Srnu u Briselu gdje se danas održao jedan od sastanaka na kojem su predstavnici Evropske komisije evaluirali napredak BiH. Podaci koje su dobili iz BiH upoređuju se i s podacima tri evropske misije koje su snimale stanje na terenu.

On je rekao da BiH nije ispunila dobar dio uslova iz ''mape puta'', iako na tome intenzivno radi.

"Mi znamo za sebe da nismo ispunili dobar dio uslova iz `mape puta`, iako na tome intenzivno radimo. Problem je ustrojstvo i kompleksnost našeg sistema, pa tako nismo mogli u Brisel donijeti sve odgovore na pitanja koja su nam bila postavljena, nismo mogli donijeti sve potrebne zakone, a nemamo ni određen broj strateških dokumenata koje Brisel traži od nas", rekao je Rizvo.

Faza dva sastoji se od dubinske analize ''mape puta'' i izvještaja tri evropske ekspertske grupe, a fazu jedan čini sastavljanje za svaku zemlju prilagođene ''mape puta'', kao i detaljni izvještaji u stanju u tim zemljama kad je riječ o svim aspektima liberalizacije viznog režima.

Komesar EU za proširenje Oli Ren najavio je da će za nekoliko sedmica Evropska komisija objaviti analizu napretka svake zemlje iz regiona u ispunjavanju uslova iz'' mape puta''.

Nisu sve zemlje jednako napredovale, a prema izvorima Srne, Srbija, Makedonija i Crna Gora smatraju da su takoreći ispunile ili će vrlo skoro ispuniti sve što se od njih traži kako bi se postigao bezvizni režim. Procjena napretka je, međutim, isključivo na Evropskoj komisiji.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE