• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Alkalaj: Nisam u sukobu interesa!

Ministar inostranih poslova BiH kaže da poštuje sudske organe BiH ali planira da dokaže da nije bio u sukobu interesa.

 Alkalaj: Nisam u sukobu interesa! Izvor: MONDO

Ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj nastaviće da koristi sva raspoloživa pravna sredstva kako bi se potvrdila istinitost njegovih tvrdnji da nije bio u sukobu interesa, te će to učiniti i u odnosu na odluku Suda BiH, saopšteno je iz Kabineta ministra Alkalaja.

U saopštenju povodom odluke Suda BiH po uloženoj tužbi na odluku Centralne izborne komisije BiH, Alkalaj ističe da poštuje svaku sudsku odluku, kao i princip nekomentarisanja odluka pravosudnih institucija.

Ministar inostranih poslova BiH istakao je da duboko vjeruje u državu BiH, funkcionisanje njenog pravnog sistema i nezavisnost sudstva.

"Smatram da svi oni koji namjeravaju da iskoriste Odluku Suda BiH, ne želeći da sačekaju da se čitav proces okonča, koriste je u postizanje svojih političkih ciljeva i uzimaju sebi za pravo da budu i tužitelji i sudije istovremeno, te prejudiciraju konačan ishod po pravnim sredstvima koja ću koristiti", dodao je Alkalaj.

Srpska demokratska stranka /SDS/ očekuje da ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj podnese ostavku, nakon što je Sud BiH odbio njegovu žalbu na odluku Centralne izborne komisije /CIK/, kojom je utvrđeno da je prekršio Zakon o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH.

Zamjenik predsjednika SDS-a Predrag Kovač izjavio je ranije Srni da će SDS u parlamentu BiH insistirati na smjeni Alkalaja, ukoliko i dalje bude pokazivao deficit odgovornosti i savjesti.

"Do sada smo bili svjedoci da se Alkalaj postavljao iznad zakona, pa sam skeptičan da će u njemu proraditi odgovornost. No, nadam se da će političke partije u BiH, prvenstveno one koje su dio vladajuće koalicije, preuzeti dio odgovornosti i smijeniti Alkalaja", istakao je Kovač.

On je podsjetio da je SDS već dva puta pokretala inicijativu za opoziv Alkalaja, koji svojim postupcima konstantno narušava ugled BiH, a unutar zemlje podiže tenzije.

Sud BiH odbio je tužbu Alkalaja i ocijenio da je odluka koju je donio CIK BiH zakonita.

CIK je ranije potvrdio da je Alkalaj od 9. februara 2007. do 21. januara 2008. godine istovremeno obavljao funkciju ministra inostranih poslova u Savjetu ministara BiH i člana Nadzornog odbora DD "VGTosiguranje" Visoko, koje je poslovalo sa organima vlasti BiH u iznosu većem od 5.000 KM, čime je prekršio Zakon o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH.

CIK je Alkalaju zbog toga izrekao sankciju nepodobnosti za kandidovanje na bilo koju neposredno ili posredno izabranu funkciju u periodu od četiri godine, nakon počinjenog prekršaja, to jest od 21. januara prošle godine.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić ranije je donio odluku o razrješenju Alkalaja sa funkcije ministra inostranih poslova u Savjetu ministara BiH, ali tu odluku nije podržala Parlamentarna skupština BiH.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE