• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Solana: Ustavne promjene u BiH uslov za EU

"Ustav BiH mora da bude promijenjen kako bi se ova zemlja pridružila EU", kaže Havijer Solana.

 Solana: Ustavne promjene u BiH uslov za EU Izvor: MONDO

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana izjavio je da prije tranzicije Kancelarije visokog predstavnika (OHR) na Kancelariju
specijalnog predstavnika EU moraju biti ispunjeni uslovi i ciljevi koje je pred BiH postavio Savet za implementaciju mira (PIC).

"Dosta toga je učinjeno, posebno u okviru prudskog procesa, ali neophodni su dalji napori posebno kada je riječ o državnoj imovini. Od lidera BiH očekujemo da ulože napore i političku volju kako bi bila pronadjena rješenja prihvatljiva za sve", rekao je Solana u intervjuu za banjalučke "Nezavisne novine".

"Mi imamo plan za angažovanje EU nakon OHR-a, ali morate pokazati da ste spremni za ovu tranziciju", dodao je Solana.

On je istakao da EU mora da vidi da su politički lideri i parlamentarci u BiH istinski posvećeni evropskoj perspektivi zemlje.

"Evropska unija može da vam pruži pomoć, savjete i novac, ali vaša je odgovornost da privedete kraju reforme neophodne da se ispune uslovi i kriteriji za članstvo", naglasio je Solana.

Govoreći o tome šta očekuje od novog visokog predstavnika u BiH Valentina Incka, on je kazao da je uvjeren da će Incko učiniti sve da olakša politički proces u zemlji, ali da je odgovornost za napredak, prije svega, na političkim liderima u ovoj zemlji.

Upitan da li je preduslov za ulazak BiH u EU promjena Ustava BiH, Solana je rekao da će Ustav BiH morati da bude promijenjen da bi se ova zemlja pridružila EU.

"Kao prvo, administracija BiH je prekomplikovana i preskupa da bi udovoljila zahtjevima svojih gradjana i neće izdržati pod teretom neophodnim za evropske integracije. Kao drugo, nekoliko odredaba sadašnjeg ustava nije u skladu sa Konvencijom o ljudskim pravima i Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi, što je uslov za EU", rekao je Solana.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE