• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RS ne kontroliše svoje nebo

Srpski poslanici u Parlamentu BiH izglasali zakon kojim je RS ostala uskraćena za kontrolu nad vazdušnim prostorom.

 RS ne kontroliše svoje nebo Izvor: MONDO

Upućeni tvrde da iza svega stoji ministar saobraćaja Nedeljko Čubrilović

Prošlonedjeljnim glasanjem za Zakon o vazduhoplovstvu BiH srpski poslanici u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Srpskoj su oduzeli dio suvereniteta i nadležnost nad kontrolom vazdušnog prostora, piše "Press RS".

Usvojenim zakonom Srpska se odrekla kontrole nad svojim nebom, iako je Strategijom razvoja sistema za upravljanje vazdušnim saobraćajem (ATM strategija), koju je Savjet ministara BiH usvojio u oktobru 2005. godine, taj posao ostavljen u nadležnosti entiteta.

List navodi da je ATM strategijom predviđeno da entiteti imaju nadležnost da zajedno formiraju Agenciju za pružanje usluga kontrole letenja BiH (BHANSP).

U zemljama Evropske unije te poslove obavljaju privatne agencije, tako da nije ni bilo potrebe za osnivanjem takve agencije. Ipak, prema ATM strategiji, entitetima je ostavljen dobar dio nadležnosti, kaže sagovornik ovog lista.

Još dodaje da je predviđeno da Direkcija za civilno vazduhoplovstvo BiH (BHDCA), kao institucija BiH, ima regulatornu ulogu, dok bi operativne poslove kontrole letenja obavljala Agencija za pružanje usluga kontrole letenja (BHANSP) koju bi, kao zajedničku agenciju, formirali entiteti! Međutim, novim zakonom entiteti su potpuno zaobiđeni, pa je formiranje Agencije sada u nadležnosti Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH. Na taj način Srpskoj je definitivno oduzeta kontrola neba, objasnio je sagovornik "Pressa".

Poslanik u Parlamentu BiH Momčilo Novaković kaže za isti list da je usvajanjem Zakona o vazduhoplovstvu nadležnost nad kontrolom letenja u potpunosti prenijeta na nivo BiH.

"Stalno sam upozoravao na to, uložio sam i nekoliko amandmana, ali su poslanici vladajućeg SNSD glasali za taj zakon! Glavni izgovor im je bio da će sjedište Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH biti u Banjaluci. Međutim, čuo sam da neko njihov ima prostorije koje će Direkciji iznajmiti za masnu kiriju i da su zbog toga i podržali ovaj zakon", kaže Novaković.

Bivši direktor Direkcije za civilnu vazdušnu plovidbu RS Dejan Todorović, koji je smijenjen zbog neslaganja sa ministrom saobraćaja i veza RS Nedeljkom Čubrilovićem, prije godinu dana upozoravao je da se priprema oduzimanje još jedne nadležnosti Srpskoj.

"Plašim se da smo zakasnili i da je sve što se sada kaže naknadna pamet! Prije godinu dana sam upozoravao da će se ovo desiti, a ministar Čubrilović je protiv mene pokrenuo disciplinski postupak, a na kraju me i smijenio! Uvjeren sam da premijer Milorad Dodik nema pojma o ovome i siguran sam da ne bi dozvolio da se Srpskoj otme kontrola nad vazdušnim prostorom, jer je svojevremeno meni lično dao podršku i rekao da ne dozvolimo prenos nadležnosti, poslova i imovine sa RS na BiH! Međutim, mešetari su zbog ličnih interesa skrojili zakon po svojoj mjeri", kaže Todorović.

Istovremeno, v. d. direktora Direkcije za civilnu vazdušnu plovidbu RS Damir Ćopić kaže da je nadležnost nad kontrolom vazdušnog prostora entitetima oduzeta Zakonom o vazduhoplovstvu iz 2004. godine, dodajući da entitetske direkcije od tada obavljaju samo one poslove koje im je dao BHDCA.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE