• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Bespotrebne tenzije

"Tradicionalno se pred sjednice PIK-a podižu tenzije i dramatizuje politička situacija u BiH", rekao premijer Srpske.

 Dodik: Bespotrebne tenzije Izvor: MONDO

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da određene grupe u BiH i lobističke grupe izvan nje insistiraju na priči o navodnoj krizi da bi opravdali potrebu za što dužim ostankom Kancelarije visokog predstavnika u BiH.

Dodik je naglasio da će o ovom problemu govoriti na sjednici Savjeta za primjenu mira (PIK) koja će biti održana u srijedu i četvrtak u Sarajevu.

On je naveo da se tradicionalno pred sjednice PIK-a podižu tenzije i dramatizuje politička situacija u BiH, te da je tako i uoči ove sjednice, naglasivši da "članovi PIK-a ne bi smjeli da povjeruju tim pričama i provokacijama, nego da insistiraju na dogovoru iz Pruda".

"Nekima članovima PIK-a bilo je potrebno da se manifestuju određeni oblici političkih razmirica u BiH da bi to iskoristili za opravdanje da se trenutno razgovara o temama koje su već trebalo da budu iza nas", rekao je Dodik za "Glas Srpske".

On je potvrdio da će se u Sarajevu sastati sa liderima HDZ-a BiH Draganom Čovićem i SDA Sulejmanom Tihićem i da će razgovarati o rješavanju pitanja koja se odnose na državnu imovinu i popis stanovništva.

"Kada je riječ o pravnom statusu Brčko distrikta ovo pitanje danas bi trebalo da bude riješeno u Predstavničkom domu parlamenta BiH", dodao je Dodik.

Izjavio je još da pitanje ustavne reforme u ovom trenutku nije prioritet i da je za eventualne razgovore o izmjenama Ustava potrebna šira politička i institucionalna podrška.

"Naš stav je da se pitanjem ustavnih promjena treba da bave domaći političari bez učešća predstavnika međunarodne zajednice", istakao je Dodik.

Prema Dodikovim riječima, neki krugovi iz Sarajeva žele da u procesu ustavnih promjena učestvuju pojedinci iz međunarodne zajednice što je za Srpsku neprihvatljivo.

Ponovio je da će RS ući u proces ustavnih promjena samo pod uslovom da je njena teritorijalna i ustavna pozicija neupitna, istakavši da novim ustavnim rješenjima samo može samo da bude ojačana, a nikako da se oslabi njena ustavno-pravna pozicija.

"Nema spora oko Srpske. To je naš uslov za eventualni nastavak razgovora o izmjenama Ustava BiH", naglasio je Dodik.

Upravni odbor PIK-a u BiH u Sarajevu počinje dvodnevno zasjedanje tokom kojeg će biti predstavljen novi visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, te razmotrena politička situacija i napredak koji je BiH ostvarila u programu reformi.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE