• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Špirić pozvao na usvajanje ustavnih amandamana

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH počeo je u Sarajevu sjednicu, na kojoj je jedina tačka dnevnog reda Prijedlog amandmana na Ustav BiH.

 Špirić pozvao na usvajanje ustavnih amandamana  Izvor: MONDO

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić pozvao je poslanike da glasaju za ovaj amandman, te istakao da će njegovim usvajanjem poslati dobru poruku Evropi i svijetu.

Špirić je naveo da će usvajanjem amandmana biti ispunjen neophodan preduslov za okončanje jurisdikcije Arbitražnog tribunala za spor u vezi međuentitetske linije razgraničenja u oblasti Brčkog.

Govoreći u ime predlagača amandmana Špirić je izrazio očekivanje da će za ovaj amandman glasati više od dvije trećine poslanika, koliko je potrebno za njegovo usvajanje.

Cilj amandmana je da obezbijedi Ustavnom sudu BiH nadležnost da odlučuje u bilo kom sporu u vezi sa zaštitom konačno utvrđenog statusa i ovlaštenja Brčko distrikta BiH, koji se može javiti između jednog ili više entiteta i Brčko distrikta, ili između BiH i Brčko distrikta po ovom ustavu i odlukama Arbitražnog tribunala, te da obezbijedi da Skupština Brčko distrikta ima pristup Ustavnom sudu BiH po ovom pitanju.

Prijedlogom amandmana na Ustav BiH Brčko distrikt uređuje se kao jedinica lokalne samouprave pod suverenitetom BiH.

Teritorija Brčko distrikta definiše se kao teritorija u zajedničkoj svojini entiteta, a Ustavnom sudu BiH daje se u nadležnost da odlučuje o bilo kom sporu u vezi sa zaštitom utvrđenog statusa i ovlaštenja distrikta i BiH koji se može javiti između entiteta ili BiH i Brčko distrikta.

Takve sporove, predviđa se amandmanom, moguće je pokrenuti uz saglasnost većine poslanika Skupštine Brčko distrikta koja uključuje najmanje jednu petinu izabranih poslanika iz reda svakog konstitutivnog naroda.

Predstavnički dom i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH podržali su 4. i 5. marta u prvom čitanju Prijedlog amandmana na Ustav BiH, kojim se reguliše pravni status Brčko distrikta, nakon čega je organizovana javna rasprava o predloženom amandmanu.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE