• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Usvojen ustavni amandman za Brčko

Ustavnopravna komisija Doma naroda podržala je Prijedlog amandmana o statusu Brčko distrikta, a koji je prethodno usvojio Parlament BiH.

 Usvojen ustavni amandman za Brčko Izvor: MONDO

"Amandman je usvojen uz prijedlog za izmjenu i dopunu koji je vezan za stupanje na snagu. Riječ je o tehničkom amandmanu Šefika Džaferovića kojim se ništa sadržajno ne mijenja nego samo reguliše njegovo stupanje na snagu", izjavio je Srni član Ustavnopravne komisije Doma naroda Zoran Koprivica.

Prema njegovim riječima, tokom glasanja je bio uzdržan Slobodan Šaraba, dok su svi ostali članovi Komisije glasali za amandman.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je u srijedu Prijedlog amandmana 1 na Ustav BiH o statusu Brčko distrikta. Za predloženi amandman je glasalo 36 poslanika, jedan je bio protiv dok su dva poslanika bila suzdržana.

Prije glasanja o Prijedlogu amandmana I na Ustav BiH, poslanici su odbili sve amandmane koji su uloženi na predloženi amandman na Ustav BiH.

Prije samog glasanja, poslanici Stranke za BiH su povukli svoj amandman, dok su amandmani Mirka Okolića i Hadži Jovana Mitrovića odbijeni.

Prijedlog amandmana 1 na Ustav BiH u četvrtak će razmatrati i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Predstavnički dom i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH podržali su 4. i 5. marta u prvom čitanju Prijedlog amandmana na Ustav BiH, nakon čega je organizovana javna rasprava.

Gregorijan: BIH korača ka EU

Supervizor za Brčko Rafi Gregorian čestitao je parlamentarcima BiH što su usvojili Prijedlog amandmana 1 na Ustav BiH koji se tiče statusa Brčko Distrikta.

„Ovo je dobro za BiH i odlično za Brčko. Želim čestitati svim članovima Parlamentarne skupštine, članovima Skupštine Distrikta Brčko i gradonačelniku. Ovo pokazuje da BiH zaista jeste u stanju da ide prema Evropi. Zaista je riječ o jako pozitivnom danu", kazao je Gregorian.

Dodik: Dodatni legitimitet RS!

Premijer RS Milorad Dodik smatra da usvajanje amandmana na Ustav BiH o Brčkom predstavlja dodatno priznanje legitimiteta Srpske.

"Ovim se još jednom na pravi način pozicionira RS i to je dodatno priznanje njenog legitimiteta sa stanovišta učešća u vlasništvu nad distriktom", rekao je Dodik.

On je dodao da se i očekivalo da amandman o Brčkom bude usvojen i naglasio da je dobro što je to završeno.

Premijer Dodik je u izjavi Srni podsjetio da je RS značajno učestvovala u kreiranju ovog amandmana i zaključio da razmatranje tog pitanja u Narodnoj skupštini RS svjedoči o novoj dimenziji odnosa u BiH.

Cilj amandmana 1 na Ustav BiH o statusu Brčko distrikta jeste da obezbijedi Ustavnom sudu BiH nadležnost da odlučuje u bilo kom sporu u vezi sa zaštitom konačno utvrđenog statusa i ovlaštenja Brčko distrikta BiH, koji se može javiti između jednog ili više entiteta i Brčko distrikta, ili između BiH i Brčko distrikta po ovom ustavu i odlukama Arbitražnog tribunala, te da obezbijedi da Skupština Brčko distrikta ima pristup Ustavnom sudu BiH po ovom pitanju.

Prijedlogom amandmana na Ustav BiH Brčko distrikt uređuje se kao jedinica lokalne samouprave pod suverenitetom BiH.

Teritorija Brčko distrikta definiše se kao teritorija u zajedničkoj svojini entiteta, a Ustavnom sudu BiH daje se u nadležnost da odlučuje o bilo kom sporu u vezi sa zaštitom utvrđenog statusa i ovlaštenja distrikta i BiH koji se može javiti između entiteta ili BiH i Brčko distrikta.

Takve sporove, predviđa se amandmanom, moguće je pokrenuti uz saglasnost većine poslanika Skupštine Brčko distrikta koja uključuje najmanje jednu petinu izabranih poslanika iz reda svakog konstitutivnog naroda.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE