• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Derventski vitezovi" činili zločine nad Srbima

Udruženje ratnih zarobljenika iz Dervente osudilo je obilježavanje 17. godišnjice od formiranja 103. brigade HVO-a "Derventskih vitezovi".

 "Derventski vitezovi" činili zločine nad Srbima Izvor: MONDO

Ovo udruženje najavilo da će tražiti odgovornost institucija i pojedinaca koji su dali dozvolu za održavanje ovog skupa u Derventi.

"Dozvoliti proslavu brigade koja je u Derventi, ali i u drugim mjestima u Posavini počinila stravične zločine nad nedužnim srpskim civilima mogao je samo onaj ko u sebi nema nimalo morala i stida", navedeno je u saopštenju Udruženja.

Ratni zarobljenici iz Dervente ističu da za zločine, koje su počinili pripadnici ove brigade nad srpskim stanovništvom, još niko nije odgovarao.

U saopštenju se navodi da su pripadnici "Derventskih vitezova" samo mjesec dana nakon što je formirana ova brigada izvršili masakr nad srpskim civilima u naselju Čaradak kada su na pravoslavni Vaskrs ubili 35 mještana, a 200 odveli u logore.

Među njima je bilo i djece i žena koji su u logorima mučeni i ponižavani, istaknuto je u saopštenju.

Derventski ratni zarobljenici ističu da je ovim činom bivšim zatočenicima hrvatskih logora ponovo stavljena so na još nezaliječene rane.

Oni su upitali šta bi se desilo pripadnicima srpskih vojnih jedinica iz Hrvatske koji bi pokušali da u Hrvatskoj ili Federciji BiH proslave dan svojih jedinica.

U Derventi je danas polaganjem vijenaca ispred kapele na katoličkom groblju Rabić, te služenjem mise zadušnice u crkvi Svetog Juraja za poginule pripadnike HVO-a obilježena 17. godišnjica od formiranja 103. brigade HVO "Derventski vitezovi".

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je na obilježavanju godišnjice da pripadnici Hrvatskog vijeća odbrane i Hrvatska vojska nigdje nisu činili zločine za vrijeme rata, pa na u Posavini, već da su se "branili i nastojali da očuvaju svoja ognjišta".

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE