• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lideri oživjeli Prud, građani pocijepali mapu

Dodik, Čović i Tihić dogovorili pokretanje inicijative za pristupanje izmjenama Ustava BiH. Za vrijeme sastanka građani pocijepali kartu BiH.

 Lideri oživjeli Prud, građani pocijepali mapu Izvor: MONDO

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, HDZ-a BiH Dragan Čović i SDA Sulejman Tihić ocijenili su u srijedu kao pozitivne do sada ostvarene rezultate prudskog procesa i dogovorili da poslanički klubovi ove tri partije u parlamentu BiH sa ostalim strankama pokrenu inicijativu za pristupanje izmjenama Ustava BiH prema sadržaju i principima definisanim u Prudu.

Na sastanku u Sarajevu pozitivno je ocijenjeno usvajanje budžeta institucija BiH, dogovor o kreditu za podršku održivom povratku izbjeglica i raseljenih lica, izradi programa povratka, započetim aktivnostima na priopremama za popis stanovništva i zakona o državnoj imovini.

Trojica lidera smatraju da je izuzetno važan dogovor na osnovu kojeg je usvojen amandman na Ustav BiH kojim se distrikt Brčko inkorporira u ustavni sistem BiH.

Dodik, Čović i Tihić su posebno zadovoljstvo iskazali što je taj dogovor dobio podršku većine stranaka u Parlamentarnoj skupštini BiH i izrazili nadu da će ta praksa biti nastavljena i u daljoj realizaciji prudskog procesa.

Lideri stranaka predlažu, u skladu sa dogovorom o kreditnom zaduženju za pomoć povratku izbjeglih i raseljenih lica, da se dio sredstava neobaveznih rezervi Centralne banke BiH angažuje kao podrška održivom povratku.

Tihić, Dodik i Čović istakli su da politički dijalog i kompromis nemaju alternativu, te da je potrebno nataviti prudski proces kako bi bila riješena i ostala pitanja u BiH.

Razgovori trojice stranačkih lidera započeli su 8. novembra prošle godine u Prudu. Potom su uslijedili sastanci u Sarajevu, Banjaluci, opet u Mostaru, te Sarajevu. Naredni sastanak prudske trojke planiran je za kraj marta u Mostaru.

Dok je trajao sastanak trojice lidera u zgradi institucija BiH na Marindvoru, nekoliko građana koji se predstavljaju kao članovi udruženja "Akcija građana" okupili su se na platou ispred zgrade državnih institucija sa maskama Sulejmana Tihića, Dragana Čovića i Milorada Dodika. Crtali su po karti Bosne i Hercegovine, a zatim cijepali kartu.

Prema izjavi jednog od njih, time su izveli "svojevrsni performans", a cilj im je bio da pokažu kako se odlučuje u ovoj državi, to jest prenijeti svoj stav da se to čini izvan institucija sistema.

Udruženje "Akcija građana" prethodno je uputilo poziv građanima da prisustvuju performansu "Glavuše cijepaju BiH", navodeći da će nacionalni lideri u BiH "danas konačno rasturiti BiH na očigled prisutnih građana".

Performans ispred Parlamentarne skupštine BiH je protekao bez incidenata.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE