• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prudska trojka zadovoljna sastankom

Lideri SNSD-a, HDZ-a i SDA izrazili zadovoljstvo potpisanom izjavom o pokretanju inicijative za pristupanju izmjenama Ustava BiH.

 Prudska trojka zadovoljna sastankom Izvor: MONDO

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je u srijedu da se u rješavanje pitanja ustavne reforme u BiH moraju uključiti i institucije kako bi se došlo do kvalitetnog rješenja.

Dodik je rekao da on i lideri HDZ-a Dragan Čović i SDA Sulejman Tihić nemaju potrebnu većinu da to pitanje bude riješeno, ali da bi se uključivanjem institucija moglo bi doći do lakšeg dogovora.

"Svjesni smo da nas trojica nemamo potrebnu većinu i saglasnost da to pitanje bude riješeno", izjavio je Dodik, koji je izrazio zadovoljstvo stepenom konsenzusa koji postoji između trojice lidera i ponovio da je prudski proces neophodno nastaviti.

On je izrazio zadovoljstvo potpisanom izjavom stranačkih lidera i istakao da su prudskim procesom riješena bitna pitanja za BiH, kao što su pitanja budžeta, Brčko distrikta, popisa stanovništva...

Lider SNSD-a rekao je da je veoma važno što je danas Predstavnički dom Parlamentarne skupštine usvojio Prijedlog amandmana 1 na Ustav BiH o statusu Brčko distrikta i dodao da ga raduje što su i ostale stranke parlamenta BiH podržale taj amandmana.

On je dodao da je usvajanje ovog amandmana pokazalo da institucije BiH imaju kapacitet u rješavanju određenih pitanja i da je unutrašnji dijalog i kompromis najvažnija stvar kako bi BiH uspješno išla ka kandidatskom statusu u punopravno članstvo u EU.

Govoreći o državnoj imovini, Dodik dodao je da na sastanku o tome nije bilo riječi i da se mora obaviti popis te imovine kako bi se moglo doći do dogovora.

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je novinarima nakon sastanka da mu je drago što je potpisana zajednička izjava, ponovivši da BiH mora postati funkcionalna država koja će napredovati na putu ka EU i da je dobro što je današnji sastanak održan pred sjednicu PIK-a.

"Prudski proces će se nastaviti onom dinamikom koju utvrdimo nas trojica i nadam se da ćemo uspješno završavati preostala pitanja", rekao je Čović, izrazivši zadovoljstvo stepenom konsenzusa i atmosferom koja je vladala tokom današnjeg sastanka.

On vjeruje da će do sljedećih izbora biti završena ustavna reforma BiH i da će nakon toga BiH postati funkcionalnija država.

Čović je za 31. mart ponovo najavio sastanak trojice lidera u Mostaru.

Lider SDA Sulejman Tihić rekao je danas nakon sastanka sa liderima SNSD-a i HDZ-a BiH da kompromis i dogovor u BiH nema alternativu.

On je istakao da su na sastanku pozitivnim ocijenjeni rezultati prudskog procesa.

"Politički dijalog i komprimis nemaju alternativu i potrebno je nastaviti prudski proces kako bi se riješila preostala pitanja", rekao je Tihić i izrazio zadovoljstvo potpisanom zajedničkom izjavom trojice lidera.

Dodik, Čović i Tihić danas su na sastanku u Sarajevu ocijenili kao pozitivne do sada ostvarene rezultate prudskog procesa i dogovorili da poslanički klubovi ove tri partije u parlamentu BiH sa ostalim strankama pokrenu inicijativu za pristupanje izmjenama Ustava BiH prema sadržaju i principima definisanim u Prudu.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE