• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Incko: Pojačan interes za dešavanja u BiH

Novoimenovani visoki predstavnik u BiH Valentin Incko smatra da je pojačan interes za dešavanja u BiH.

 Incko: Pojačan interes za dešavanja u BiH Izvor: MONDO



Novoimenovani visoki predstavnik u BiH Valentin Incko rekao je da je u razgovorima sa
zvaničnicima u Briselu, SAD i Moskvi, "stekao osjećaj da je pojačan interes za dešavanja u BiH" i da "svi žele da BiH postigne napredak".

"BiH nije zaboravljena i dobrodošla je u evropskoj porodici, ali najprije mora da ispuni pet ciljeva koje je medjunarodna zajednica postavila pred tom državom", izjavio je u srijedu naveče Incko u intervjuu televiziji Federacije BiH.

On je naveo da prioritet u njegovom radu na mjestu visokog predstavnika u BiH neće biti reforma Ustava BIH.

Incko je rekao da bi bilo pohvalno, ako bi domaći politički lideri ostvarili pozitivne pomake u reformi Ustava, i da bi i medjunarodna zajednica to ocjenila kako pozitivan politički pomak.

"Reforma Ustava BiH nije moj prioritet ali ću taj proces pratiti sa velikom pažnjom i interesom", rekao je Incko.

Kao prioritete u svom radu u BiH naveo je implementaciju i monitoring sprovodjenja Dejtonskog sporazuma i rad na približavanju BiH evropskim strukturama i članstvo BiH u evropskoj zajednici.

Upitan da li će koristiti "bonska ovlašćenja", kojima se daje madat visokom predstavniku da nameće zakone i smjenjuje zvaničnike, Incko je podsjetio da su prethodni visoki predstavnici koristili bonska ovlašćenja oko 800 puta.

"Danas, 13 godina poslije rata u BiH, bonska ovlašćenja treba da se gledaju drukčije. Sigurno je da ću nekada morati da ih koristim, ona treba da postoje, ali mislim da se mnoge stvari mogu riješiti bez bonskih ovlašćenja, dijalogom i saradnjom", rekao je Incko.

On je naveo da će biti primoran da primjeni "bonska ovlašćenja", kada stekne utisak da "neke stvari ne idu dobro i da se gubi vrijeme".

Zaključio je da nema mandat da utiče na ekonomsku situaciju u BiH, ali da će pokušati da podstiče i podržava promjenu ekonomske slike u BiH u pozitivnom svjetlu.

Savjet bezbjednosti UN odobrio je danas imenovanje austrijskog diplomate Valentina Incka za Visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH.

(MONDO/Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE