• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sastanak UO PIK-a i lidera stranaka

Održan sastanak članova Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira (UO PIK) sa liderima vodećih političkih stranaka u BiH.

 Sastanak UO PIK-a i lidera stranaka Izvor: MONDO

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da se nada da je danas prisustvovao pretposljednjoj sjednici Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira (UO PIK) i da će posljednja sjednica biti održana u junu.

Dodik je nakon sastanka članova UO PIK-a sa liderima vodećih političkih stranaka rekao novinarima da se nada da je Valentin Incko posljednji visoki predstavnik i da će, ukoliko bude političke volje, biti ispunjeni svi preostali uslovi za gašenje OHR-a.

Lider HDZ- BiH Dragan Čović istakao je da je PIK danas uputio poruku da OHR neće doživjeti transformaciju i da je raspravljano o pet ciljeva i dva uslova.

On je rekao da je narednih šest mjeseci period iskušenja za BiH, prije svega zbog ekonomskih pitanja. On je naglasio da se, uz opštu pohvalu prudskom procesu, pojavio i interes ostalih lidera da se priključe tom procesu, uključujući i lidera Stranke za BiH Harisa Silajdžića.

Silajdžić je rekao da ne zna zašto se odustalo od sastanaka šestorice i ponovio stav da država BiH mora biti funkcionalna i da je uloga OHR-a da deblokira procese u BiH.

Lider HDZ-a 1990 Božo Ljubić rekao je da je sastanak bio otvoren i u relaksirajućoj atmosferi.

Odgovarajući na pitanje da li će se priključiti prudskoj trojci, Ljubić je istakao da se nada da će se Prud pridružiti njemu, jer je podržao budžet, popis stanovništva i amandman za Brčko distrikt koji nije rezultat Pruda već aktivnog angažmana prvog zamjenika visokog predstavnika u BiH Rafija Gregorijana i Ambasade SAD.

On je izrazio nadu da će se proširiti krug ljudi koji može postići konsenzus.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić izrazio je žaljenje što članovi Komisije o državnoj imovini nisu postigli konsenzus o prihvatljivom i održivom rješenju raspodjele imovine BiH i ocijenio da "naknadna tumačenja, pa makar ona dolazila i iz OHR-a, unose politikanstvo u rješavanje tog pitanja".

"Kominike Savjeta za provođenje mira (PIK) i prudski sporazum ne ostavljaju prostora za dileme, ali naknadna tumačenja, pa makar ona dolazila i od OHR-a, unose politikanstvo koje vrijeđa pravnu logiku", rekao je Špirić u obraćanju pred Upravnim odborom PIK-a.

Bivši visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak istakao je da još ima otvorenih pitanja i da su pozicije o problemu državne imovine kod političkih lidera u BiH i dalje veoma udaljene.

''Brčko je pokazalo da se i najteža pitanja mogu riješiti ako ima političke volje. Podsjetili smo političke lidere da je pitanje državne imovine jedan od uslova za tranziciju OHR-a koji je definisao PIK i koje neće nestati'', rekao je Lajčak.

On je istakao da su na sastanku najudaljeniji bili stavovi Dodika i Silajdžića, ali da se debata vodila u normalnijoj atmosferi u odnosu na ranije sastanke u Briselu.

''To je pokazalo da ima političke kulture i međusobnog uvažavanja za stavove'', istakao je Lajčak i naglasio da je današnja sjednica bila korisna za članove UO PIK-a, jer su mogli da se upoznaju sa problemima i da će posao nastaviti sutra.

Lider PDP-a Mladen Ivanić izjavio je da je na sjednici Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira PIC u BiH iznio stav prema kome pitanje Ustava BiH u ovom trenutku nije dobro otvarati, jer može stvoriti ambijent za sukobe i svađe.

"Taj dio prudske inicijative osporavam i smatram da je bolje napore uložiti da se ekonomska situacija popravi", istakao je Ivanić novinarima nakon što je iznio svoj stav na sjednici Upravnog odbora PIC-a u Sarajevu.

UO Savjeta za provođenje mira nastaviće sutra sjednicu na kojoj će razmatrati političku situaciju u BiH i napredak ostvaren u pogledu zahtjeva za tranzicijom OHR-a i programa reformi u vezi sa EU. UO obratiće se novi visoki predstavnik, koji svoju dužnost preuzima sutra.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE