• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Selefije "neupadljive" u RS

"Djelovanje selefija u RS nije toliko vidljivo kao u FBiH", ipak, očigledno je njihovo prisustvo u BiH."

 Selefije "neupadljive" u RS  Izvor: MONDO

Predsjednik Odbora za bezbjednost Narodne skupštine Republike Srpske Petar Đokić kaže da u pojedinim sredinama u RS postoje grupe selefija, ali njihovo djelovanje nije vidljivo kao u pojedinim mjestima u Federaciji BiH.

Đokić je precizirao da u Gornjoj Maoči živi potpuno zatvorena zajednica kojoj nemaju pristup ni predstavnici institucija vlasti iz Srebrenika, te da Srbi ne mogu da se vraćaju u Gornju Maoču zato što im je uzurpirana imovina, dok je jedan dio prodao imovinu pripadnicima "te vrste islamske organizacije".

Đokić je sjednici Odbora za bezbjednost pozvao sve bezbjednosne agencije u BiH da posvete odlučujuću pažnju djelovanju svih radikalnih grupacija u BiH, naročito onih koje su organizovane na principima selefističkog i drugih pokreta koji su "vidljivi u BiH".

"Smatramo da naše ministarstvo ne može samo da rješava ovo pitanje, niti se može boriti protiv eventualno krajnjih ekstremnih ciljeva koje pred sobom imaju takve organizacije, ali je potrebno pojačati saradnju svih bezbjednosnih agencija u BiH u zajedničkom djelovanju protiv takvih ekstremnih grupacija", rekao Đokić novinarima nakon sjednice Odbora.

Dodao je da je neophodno da se obezbijede sredstva za tehničko opremanje MUP-a RS koji bi mogao djelovati u sektoru poslova javne bezbjednosti, te pratiti određene aktivnosti i na taj način biti u funkciji zaštite javne bezbjednosti unutar RS.

Đokić je najavio da će Odbor za bezbjednost u saradnji sa Visokom školom MUP-a RS organizovati sjednicu o temi koja će se odnositi na djelovanje radikalnih grupacija, posebno ekstremnih islamskih grupacija, gdje će biti uključena i stručna javnost, nevladine organizacije, te stručnjaci.

"Ona bi trebalo da da snažan doprinos u razotkrivanju djelovanja bilo koje ekstremne grupacije u BiH koja ima ekstremne cilje i djeluje na ekstreman način, naročito ako takvo djelovanje ugrožava ustavom utvrđeni poredak i narušava bezbjednost svih građana u BiH", rekao je Đokić.

On je naveo da posljednja sjednica Odbora bila posvećena razmatranju informacije MUP-a RS koja se odnosi na djelovanje radikalnih islamskih grupa u BiH, selefističkih i drugih grupacija, ali nije mogao da saopšti dijelove sadržaja te informacije, jer su "oni označeni oznakom tajnosti".

Đokić je rekao da su selefije, prema opisu definisanom u stručnoj javnosti koja se bavi ovim pitanjem, pripadnici radikalnog islama koji zagovaraju propovijedanje islama na izvoran način i koji se ne mire sa tim da je došlo do bilo kakvog oblika prilagođavanja propovijedanja islama nekim modernim trendovima.

"To je grupacija ljudi koja zagovara drugačiji pristup islamu i drugačiji način života", rekao je Ćokić, ali nije mogao da odgovori na pitanje da li je to krivično djelo.

Prema njegovim riječima, to je način ispovijedanja vjere koji je očigledno neobičan za ovaj prostor i javno neprihvatljiv, te prema njemu postoji veliko suprostavljanje čak i među pripadnicima islamske vjeroispovijesti.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE