• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija kupuje oružje od BiH?

Dragan Šutanovac i Rajko Kuzmanović razgovarali o eventualnoj kupovina viška vojne opreme i naoružanja u BiH.

 Srbija kupuje oružje od BiH? Izvor: MONDO

Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac i predsjednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović razgovarali su u Banjaluci o realizaciji Sporazuma o specijalnim paralalenim vezama Srbije i RS i eventualnoj kupovina viška vojne opreme i naoružanja u BiH.

Kuzmanović je naveo da je bilo riječi i o evropskom putu Srbije i BiH.

"Razgovarali smo šta možemo zajednički realizovati na putu ka evropskim integracijama, jer je Srbija garant Dejtonskog sporazuma i u svakom slučaju put Srbije ka evroatlanskim integracijama nas jako interesuje", rekao je predsjednik RS.

Kuzmanović je dodao da je bilo riječi i o višku vojne imovine u RS i Federaciji BiH, a za koju postoji interesovanje Srbije.

On je kazao da je razgovarano i o ekonomskim pitanjima i saradnji u energetskom sektoru i nekim drugim infrastrukturnim projektima.

Šutanovac je naveo da je bilo riječi o odnosima Srbije i RS i BiH i da je jedna od tema bila eventualna kupovina viška vojne opreme i naoružanja u BiH.

On je rekao da je dogovoreno da delegacija Ministarstva odbrane Srbije u narednom periodu poseti RS da bi se uvjerila u kakvom je stanju ta oprema.

"U ovom trenutku ne mogu da kažem konkretno o čemu se radi, jer se mora provjeriti u kakvom je stanju oprema", rekao je Šutanovac.

On je rekao da mu je drago što je predsjednik RS prepoznao interes RS u integrisanju Vojnomedicinske akademije u školstvo u Srbiji.

"Imamo želju da napravimo vojni univerzitet i da Vojnomedicinska akademija, Vojna akademija i vojno tehnički instituti čine taj univerzitet, da to školovanje bude u skladu s civilnim studiranjem, da ima određene vojne predmete i da na taj način školujemo kadar za vojno zdravstvo, što će biti interes i za BiH", kazao je Šutanovac.

On je rekao da postoji želja za saradnju i u ekonomij.

"Nas, prije svega, interesuje saradnja u vojnoj ekonomiji, jer postoje firme koje su na prostoru BiH, posebno RS, koje imaju određene kapacitete", rekao je Šutanovac i dodao da se na tom polju može zajednički djelovati.

BiH i Srbija zajedno u mirovne misije?

Šutanovac je razgovarao i sa predsjednikom Skupštine RS Igorom Radojičićem koji je istakao da neki manji privredni subjekti u RS imaju kapacitete koje mogu staviti na raspolaganje oružanim snagama i Ministarstvu odbrane Srbije, a učestvovali bi u namjenskoj vojnoj industriji te zemlje.

Radojičić je nakon sastanka izjavio da je riječ o vazduhoplovnim zavodima "Kosmos" iz Banjaluke i "Orao" iz Bijeljine, te Tehničkom zavodu iz Bratunca.

Prema njegovim riječima, jedan od stavova parlamenta RS je strateško opredjeljenje za demilitarizaciju da bi se otklonila svaka prijetnja unutrašnjoj i spoljnoj bezbjednosti u BiH, ali o tome trenutno nema političke saglasnosti u BiH.

Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac ocijenio je da bi bilo u interesu regiona da se u nekom narednom periodu u okviru mirovnih misija zajedno pojave Oružane snage BiH i Vojska Srbije.

Šutanovac je rekao da je danas na sastanku u Banjaluci informisao predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Igora Radojičića na koji način se odvija reforma odbrane u Srbiji.

"Konstatovali smo mogućnost da se u nekom budućem periodu u okviru mirovnih operacija zajedno pojave oružane snage Srbije i BiH. Mislim da je to u interesu regiona i da će to učvrstiti bezbjednost u samom regionu", rekao je Šutanovac novinarima nakon razgovora sa Radojičićem.

Šutanovac je naveo da mu je potvrđeno opredeljenje RS za evroatlantske integracije BiH koje dobijaju primat i odvijaju se na način koji većina političara i javnosti ovdje želi.

Šutanovac će u toku dana razgovarati u sa premijerom RS Miloradom Dodikom.

Delegacije Ministarstva odbrane Srbije juče je boravila u Sarajevu, gdje je razgovarala sa predstavnicima Ministarstva odbrane BiH, predsjedavajućim Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem i predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Nikolom Špirićem.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE