• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlada RS smanjuje stranačke budžete

Stranke u RS mogle bi umjesto dosadašnjih 0,2 dobijati 0,14 odsto iznosa od prošlogodišnjeg iznosa ovih budžeta

 Vlada RS smanjuje stranačke budžete Izvor: MONDO

Vlada Republike Srpske (RS) utvrdila je Nacrt zakona o izmjenama Zakona o finansiranju političkih stranaka iz budžeta Republike, grada i opštine kojim se parlamentarnim strankama, umjesto 0,2 odsto, garantuje 0,14 odsto iznosa od prošlogodišnjeg iznosa ovih budžeta.

Ministar uprave i lokalne samouprave RS Zoran Lipovac rekao je novinarima da se prema ovom nacrtu i u narednoj izbornoj godini iznos za finansiranje političkih stranaka sa 0,5 odsto smanjuje na 0,4 odsto budžeta Republike, grada i opštine.

''Kada smo dobili zaključak Vlade da smanjimo troškove Ministarstva za deset odsto našli smo se u situaciji da nam dva granta, i to za opštine i političke stranke, čine 70 odsto budžeta, što je, zapravo, i jedino mjesto gdje se moglo uštediti. Ukoliko ovaj zakon bude usvojen neće se dirati grant za nerazvijene i izrazito nerazvijene opštine, što je izuzetno važno'', rekao je Lipovac.

Pomoćnik ministra uprave i lokalne samouprave Milanka Šopin rekla je da bi smanjenjem sredstava za finansiranje političkih stranaka iz budžeta Republike ove godine taj iznos bio 2.338. 000 KM, umjesto 3.400.000 KM koliko je 0,2 odsto od prošlogodišnjeg budžeta RS koji je iznosui 1.670.000.000 KM.

On je pojasnila da se sredstva iz budžeta dijele prema principu da se 20 odsto raspoređuje na jednake dijelove političkim strankama i koalicijama koje imaju poslanike, odnosno odbornike u skupštini i poslanicima koji su izabrani kao nezavisni, a 80 odsto sredstava raspoređuje se srazmjerno broju osvojenih mandata koje politička stranka, koalicija i nezavisni poslanik odnosno odbornik ima u skupštini.

Vlada je usvojila i Prijedlog zakona o teritorijalnoj organizaciji RS kojim se za opštine koje prema odluci Ustavnog suda BiH nose nazive Bosanski Brod i Bosanska Kostajnica sada predlaže da se zovu Brod i Kostajnica.

U Prijedlogu zakona koji je Vlada RS danas usvojila predviđene su i novčane kazne za one koji u službenoj upotrebi budu koristili neprikladne nazive.

Vlada RS na u prvom dijelu danas održane 117. sjednice usvojila je i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o tržištu hartija od vrijednosti, Prijedlog zakona o biocidima, Prijedlog zakona o nafti i derivatima nafte, Prijedlog zakona o kinematografiji RS, Nacrt zakona o elektronskom poslovanju RS, Nacrt zakona o dopunama zakona o prestanku primjene Zakona o korištenju napuštene imovine.

Na sjednici je prihvaćena Informacija o organizovanju nagradne igre radi poboljšanja discipline izdavanja fiskalnih računa.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE