• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Definisan status Brčko distrikta

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH prihvatio je amandman 1 na Ustav BiH o statusu Brčko distrikta, čime je završena procedura njegovog usvajanja.

 Definisan status Brčko distrikta Izvor: MONDO

Amandman 1 na Ustav BiH o statusu Brčko distrikta u srijedu je usvojio potrebnom dvotrećinskom većinom Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, dok je Vlada Brčko distrikta u četvrtak položila zakletvu pred Skupštinom distrikta.

Članovi Vlade svečano su se obavezali da će se pridržavati Ustava i zakona BiH odluka Arbitražnog tribunala za Brčko, Statuta i zakona Brčko distrikta i da će štititi interese distrikta kao i jednakost i slobode svih građana.

Cilj amandmana 1 na Ustav BiH o statustu Brčko distrikta jeste da obezbijedi Ustavnom sudu BiH nadležnost da odlučuje u bilo kom sporu u vezi sa zaštitom konačno utvrđenog statusa i ovlaštenja Brčko distrikta koji se može javiti između jednog ili više entiteta i Brčko distrikta ili između BiH i Brčko distrikta po ovom ustavu i odlukama arbitražnog tribunala, te da obezbijedi da Skupština Brčko distrikta ima pristup Ustavnom sudu BiH i po ovom pitanju.

Supervizor za Brčko distrikt Rafi Gregorijan danas pozdravio je usvajanje Amandmana 1 na Ustav BiH o statusu Brčko distrikta i polaganje zakletve nove Vlade Brčko distrikta.

"Usvajanjem amandmana i imenovanjem Vlade ispunjeni su važni uslovi da institucije distrikta funkcionišu efikasno i po svemu sudeći trajno. Ovo sada omogućava da se usresredimo na rješavanje raznih administrativnih i pravnih zadataka neophodnih za okončanje supervizije u skladu sa procesom koji je utvrđen u konačnoj odluci", rekao je Gregorijan.

Prema njegovim riječima, Ustavni amandman o Brčko distriktu , koji je usvojila Parlamentarna skupština BiH predstavlja važan korak u provođenju arbitraže propisane Aneksom 2 Dejtonskog mirovnog sporazuma za rješavanje spora entiteta oko područja Brčkog, saopšteno je iz OHR-a.

"Amandmanom se Brčko distrikt dodaje u Ustav BiH, kako je definisano odlukama Tribunala i na taj način se omogućava efektivno, direktno obraćanje Ustavnom sudu BiH, a istovremeno se obezbjeđuje da nijedna strana ne može promijeniti status ili ovlaštenja distrikta u odnosu na to kako su definisani arbitražnim odlukama", dodao je Gregorijan.

On je naglasio da od Vlade Brčko distrikta očekuje preuzimanje pune odgovornosti za dobrobit svih građana.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE