• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PIK: Suprostaviti se krizi

Upravni odbor PIK-a pozvao političare da provedu potrebne mjere kako bi se odgovorilo na ekonomske i finansijske izazove sa kojima se suočava BiH.

 PIK: Suprostaviti se krizi Izvor: MONDO

Upravni odbor Savjeta za provođenje mira (PIK) konstatovao je da se u BiH osjećaju posljedice globalne ekonomske recesije i pozvao organe u BiH na svim nivoima na koordinisan i strateški angažman kako bi usaglasili i proveli mjere potrebne da bi se odgovorilo na ekonomske i finansijske izazove sa kojima se zemlja suočava.

Upravni odbor PIK-a u kominikeu je ponovo izrazio punu podršku visokom predstavniku i njegovoj mogućnosti da koristi pun spektar svojih ovlaštenja kako bi se osigurao puno poštivanje Opšteg okvirnog sporazuma za mir, te je podsjetio sve organe u BiH na njihovu obavezu da osiguraju poštivanje ovog sporazuma.

U tom smislu, Upravni odbor je izrazio svoje nezadovoljstvo što, uprkos prethodnim upozorenjima i suprotno aneksima deset i devet Opšteg okvirnog sporazuma za mir, organi RS i dalje ne odgovaraju na veći broj instrukcija i zahtjeva visokog predstavnika da se osigura pristup dokumentaciji.

"Učinak Savjeta ministara i Parlamentarne skupštine BiH, koji su realizovali manje od 50 odsto zadataka koje su planirali za prošlu godinu, razočaravajući je", konstatatovali su politički direktori.

Upravni odbor PIK-a smatra da je neprihvatljivo što Gradsko vijeće Mostara nije izabralo novog gradonačelnika skoro šest mjeseci nakon izbora, te apeluje da bez daljnjeg odlaganja ispune ovu osnovnu obavezu prema građanima Mostara. PIK je energično podstakao visokog predstavnika da olakša iznalaženje rješenja za poteškoće koje proističu iz ove situacije.

U kominikeu je izražena jaka zabrinutost zbog poteza nadležnih organa FBiH koji su pri imenovanju sudija u Ustavni sud FBiH zanemarili relevantne obaveze Visokog sudskog i tužilačkog savjeta utvrđene Ustavom FBiH i naglašeno da ta odluka predstavlja napad na institucije na državnom nivou i na princip nezavisnosti sudstva od političkog uticaja.

PIK je pozdravio izbor državnog ombudsmana za ljudska prava i pozvao Republiku Srpsku (RS) da bez odgađanja usvoji zakon kojim se ukida institucija ombudsmana RS kako bi se prevazišla blokada u spajanju tri institucije.

Upravni odbor Savjeta za provođenje mira oštro je osudio napade na novinare i predstavnike nevladinih organizacija u BiH, napominjući da oni predstavljaju dio zabrinjavajućeg trenda pojačanog pritiska na novinare u cijeloj BiH.

Upravni odbor je apelovao na nadležne organe da osiguraju brze pomake u sljedećim područjima da bi došlo do realizacije pet ciljeva radnog plana OHR-a koji se odnose na: prihvatljivo i održivo rješenje pitanja raspodjele imovine između države i ostalih nivoa vlasti, prihvatljivo i održivo rješenje za pitanje imovine odbrambenih struktura, okončanje primjene Konačne odluke o Brčko distriktu, fiskalna održivost, te jačanje vladavine prava.

Naglašena je puna podrška PIK-a visokom predstavniku, kako bi pomogao ispunjenje ovih ciljeva i uslova na način koji je u skladu sa ciljem jačanja i unapređenja reformi i osiguravanja da BiH ispoštuje obaveze za evroatlantske integracije.

Upravni odbor zatražio je od visokog predstavnika da preduzme sve odgovarajuće mjere kako bi osigurao ispunjenje navedenih ciljeva, te podsjetio političke lidere i organe vlasti da pozitivna ocjena situacije u BiH, koju Upravni odbor PIK-a treba dati na osnovu potpunog poštivanja Dejtonskog sporazuma, predstavlja drugi uslov za zatvaranje OHR-a.

PIK je pozdravio Rezoluciju Evropskog parlamenta od 15. januara kojom se institucije i zemlje EU pozivaju da 11. juli proglase Danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, te je preporučio da i BiH taj dan obilježi na odgovarajući način.

Upravni odbor Savjeta za provođenje mira pozvao je nadležne organe vlasti BiH da ispune obaveze prema međunarodnom pravu u pogledu ostvarivanja potpune saradnje s Haškim tribunalom tako što će omogućiti što skorije hapšenje Ratka Mladića i razbijanje mreže njegovih pomagača.

U kominikeu se upozorava da će se bilo kakvo osporavanje osnovnih elemenata Opšteg okvirnog sporazuma za mir smatrati neprihvatljivim, uključujući i jednostrane poteze koji imaju za cilj ugrožavanje ustavnog poretka BiH.

Upravni odbor PIK-a očekuje da će ostvariti blisku saradnju sa visokim predstavnikom Valentinom Inckom, naglašavajući da on zadržava potrebne instrumente da se suprotstavi osporavanjima Opšte okvirnog sporazuma za mir.

Upravni odbor je izrazio zahvalnost odlazećem visokom predtavniku u BiH Miroslavu Lajčaku na doprinosu u provođenju mira i napretku BiH na putu integracije u evroatlantske strukture.

Naredna sjednica političkih direktora Upravnog odbora PIK-a biće održana u Sarajevu 29. i 30. juna.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE