• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kuzmanović očekuje da se Incko pridržava Dejtona

Kuzmanović je rekao da očekuje da će se novi visoki predstavnik držati Dejtonskog sporazuma i da neće koristiti neprimjerena ovlaštenja.

 Kuzmanović očekuje da se Incko pridržava Dejtona Izvor: MONDO

Predsjednik Republike Srpske (RS) Rajko Kuzmanović rekao je da očekuje da će se novi visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, kao jedan od mudrih i dobrih diplomata, tokom mandata striktno držati Dejtonskog sporazuma i da neće koristiti bonska ili neka druga neprimjerena ovlaštenja.

Kuzmanović je rekao da smatra da će mandat Incka biti posljednji mandat visokog predstavnika u BiH i da će biti završen najkasnije polovinom ili krajem ove godine.

"Nadam se da će Incko obavljati svoje funkcije u skladu sa odredbama Dejtonskog sporazuma", istakao je Kuzmanović prije početka prijema koji je u Sarajevu organizovao OHR povodom stupanja na dužnost novog visokog predstavnika u BiH.

Predsjednik RS rekao je da je visoki predstavnik u BiH institucija međunarodnog prava i da obavlja funkciju kako je utvrđeno Dejtonom, dodavši da je, međutim, bilo nekih visokih predstavnika koji su daleko izašli izvan tog okvira.

Ministar finansija u Savjetu ministara BiH Dragan Vrankić istakao je da, kada je riječ o novom visokom predstavniku u BiH, ne očekuje bilo kakav zaokret, pogotovo ne radikalan.

"Moramo sve učiniti da prestane potreba za visokim predstavnikom i smatram da će nam i Incko pomoći da to ostvarimo", rekao je Vrankić.

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara BiH Sven Alkalaj naglasio je pred početak prijema da je Incko, koji je danas preuzeo dužnost visokog predstavnika od slovačkog diplomate Miroslava Lajčaka, iskusni diplomata koji sigurno može radom i razumijevanjem BiH puno doprinijeti u vrlo kratkom vremenu.

"Bitno je da novi visoki predstavnik ima podršku i Vašingtona i Brisela. Vjerujem da će znanjem i iskustvom vrlo brzo preduzeti konkretne mjere", istakao je Alkalaj.

Ambasador BiH u Briselu Osman Topčagić rekao je da Incko dolazi u BiH kao dobar poznavalac situacije u zemlji i kao ugledni diplomata u Austriji i na evropskoj sceni, i da ima široku podršku država članica EU, ali i šire međunarodne zajednice, posebno članica Savjeta za provođenje mira.

"Sigurno je da bih volio da nova dinamika u procesu evropskih integracija bude među Inckovim prioritetima, što je on ranije i najavio", rekao je Topčagić.

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sefer Halilović rekao je da je imenovanje Incka na dužnost visokog predstavnika u BiH dobra stvar, dodavši da on dobro poznaje situaciju u BiH.

Halilović smatra da će njegov učinak zavisiti od toga koliko bude imao ovlašćenja od kontakt grupe zemalja za provođenje mira.

Prijemu su prisustvovale zvanice iz međunarodnog i domaćeg političkog života, te javnog i kulturnog života BiH. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE