• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Incko u junu gasi OHR?

PIK izrazio spremnost da u junu ugasi Kancelariju visokog predstavnika i da je transformiše u Kancelariju specijalnog predstavnika EU za BiH (EUSR)

 Incko u junu gasi OHR? Izvor: MONDO

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić izjavila je Srni da se u kominikeu Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira jasno vidi da je BiH konačno pred završetkom rada OHR i da se sve više govori o zemlji koja je na putu ka EU.

"Zaključci PIK-a govore u prilog o tome da domaća politička javnost mora da preuzme težinu donošenja odluka. Međunarodna zajednica će biti dobar partner i ako zatrebaju neke sugestije ili prijedlog, ali nema više donošenja rješenja u ime domaće političke javnosti", smatra Majkićeva.

Komentarišući konstataciju političkih direktora PIK-a o razočaravajućim rezultatima rada Savjeta ministara i Parlamentarne skupštine BiH u prošloj godini, Majkićeva je naglasila da je zastoj uzrokovan zato što nije završena započeta priča o ustavnim promjenama.

"Sve do tog momenta problem ostaje, jer u BiH građani ne znaju u kakvoj će zemlji na kraju tog procesa živjeti. Onog momenta kada se definiše kakva će BiH konačno biti, kao i kakav će biti njen ustavno-pravni poredak, biće brži jednostavniji i njen put prema evroatlantskim integracijama", naglasila je Majkićeva.

Politički direktori Upravnog odbora PIK-a u kominikeu izdatom nakon sjednice u Sarajevu pozdravili su ograničen, ali važan napredak koji je postignut od prethodnog zasjedanja PIK-a, ističući da je proces dijaloga i kompromisa pokrenut u Prudu značajno doprinio ovom napretku.

Politički direktori pozvali su na više dijaloga, spremnosti za iznalaženje zajedničkih stavova i realizacija već dogovorenih aktivnosti koji predstavljaju ključ za dalje pomake.

"Učinak Savjeta ministara i Parlamentarne skupštine BiH, koji su realizovali manje od 50 odsto zadataka koje su planirali za prošlu godinu, razočaravajući je", konstatatuje se u kominikeu.

Kada je riječ o ustavnoj reformi, Upravni odbor PIK-a naglašava da je potrebno da sve strane tome pristupe na konstruktivan i realan način.


Izvori Pressa RS, bliski kancelariji EUSR-a, tvrde da je PIK konstatovao da bi, ukoliko BiH u naredna tri mjeseca donese odgovarajući zakon o državnoj imovini, već u junu mogla biti donesena odluka o gašenju OHR-a i formiranju EUSR-a.

"S obzirom na to da je Parlament BiH usvojio ustavni amandman o statusu distrikta Brčko, veoma smo blizu da donesemo odluku o zatvaranju OHR-a! Novi visoki predstavnik ima precizne instrukcije iz Brisela da ubrza aktivnosti domaćih političara kako bi se ispunio poslednji preostali uslov PIK-a koji se tiče državne imovine", izjavio je za za ovaj list visoki službenik kancelarije EUSR-a i dodao da će, ukoliko ne bude novih političkih turbulencija, započeti proces transformacije OHR-a u EUSR.

Sagovornik lista otkriva da će novi službenici OHR-a, koje će Valentin Incko iz Austrije dovesti sa sobom, dobiti posao do juna. Taj datum se u svim dokumentima EU, ali i u zaključcima PIK-a, pominje kao rok koji treba da bude prekretnica za prelazak BiH iz dejtonske u briselsku fazu.

- Tim koji će raditi s Inckom predvodiće Gregor Kursler, prvi čovek kabineta bivšeg visokog predstavnika Volfganga Petriča. Kursler će u Bosni biti svega tri meseca - naglašava izvor Pressa RS.

Upozorenje liderima

On kaže da PIK ima ozbiljne namjere da u junu donese odluku o transformaciji OHR-a u EUSR.

"U Briselu je u više navrata potvrđeno da je OHR ključna kočnica na evropskom putu BiH! Prvi put postoji i raspoloženje velikog broja zemalja članica EU da se, u vezi s ovim pitanjem, sa riječi pređe na dela. Takvo raspoloženje, međutim, ne vidimo kod domaćih političara, od kojih neki čine sve da OHR u BiH ostane što duže, što je prava politička glupost", upozorava sagovornik.

U kominikeu PIK-a, izdatom nakon dvodnevnog zasjedanja, oštro je kritikovana nacionalistička retorika, za koju je ocjenjeno da ugrožava suverenitet i ustavni poredak u BiH, te izaziva autoritet visokog predstavnika i PIK-a. Prvi put ova institucija je kao problem pomenula i prisustvo „manjeg broja ratnika iz stranih zemalja" koji moraju napustiti BiH u skladu aneksom 1A Dejtonskog sporazuma.

Savjet za sprovođenje mirovnog sporazuma izrazio je u kominikeu i zabrinutost zbog „nekih dijelova" Platforme o ustavnim reformama, koju je prije dva dana usvojila NS RS, a od svih vlasti i zvaničnika političkih partija bez izuzetka je zatražio da poštuju državne institucije i vladavinu prava.

PIK je posebno apelovao na sve domaće političare da se uzdrže od politizacije „kriminalnih slučajeva" koji su otvoreni. S tim u vezi, snažno su osuđuju i napadi na novinare i predstavnike nevladinih organizacija u BiH.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE