• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jokić kažnjen zbog nepoštivanja suda

Haški tribunal proglasio je Dragana Jokića krivim za nepoštivanje suda i izrekao mu kaznu od četiri mjeseca zatvora.

 Jokić kažnjen zbog nepoštivanja suda Izvor: MONDO

Jokić će ovu kaznu služiti nakon što mu istekne kazna od devet godina zatvora na koju je osuđen zbog učešća u zločinima u Srebrenici i Žepi u julu 1995. godine, javio je dopisnik Srne.

Jokić je u tom periodu bio načelnik inženjerije Zvorničke brigade VRS, koja je djelovanja u opštinama Bratunac i Zvornik. Presuda mu je potvrđena u maju 2007, a u decembru prošle godine prebačen je u zatvor u Austriji.

Vijeće je zaključilo da je time što je odbio da svjedoči na suđenju u predmetu "Popović i drugi", u kome se sedmorici oficira policije i Vojske Republike Srpske (RS) sudi za genocid i druge zločine počinjene u Srebrenici i Žepi, Jokić svjesno ometao sprovođenje pravde.

"Vijeće se van razumne sumnje uvjerilo da je istrajnim odbijanjem da svjedoči, bez razumnog opravdanja, Jokić svjesno i hotimično ometao sprovođenje pravde na Međunarodnom sudu", navodi se u presudi.

U odmjeravanju kazne, koja može biti najviše sedam godina zatvora ili do 100.000 evra, a mogu biti izrečene i obje kazne, vijeće je uzelo u obzir težinu krivičnog djela, a kao olakšavajuća okolnost uzete su lične prilike i činjenica da Jokić ranije nije ometao sprovođenje pravde.

Na osnovu obavezujućeg sudskog naloga, Jokić je trebalo da se pojavi kao svjedok u oktobru 2007. godine i bilo je predviđeno da iskaz da na zatvorenoj sednici. Kada je trebalo da da svečanu izjavu, on je rekao da nije u stanju da svedoči.

Bijeće i odbrana angažovali su i vještake psihijatre, koji su utvrđivali Jokićevu procesnu sposobnost. Na osnovu tih nalaza, kako se navodi u presudi, vijeće se nije uvjerilo da je Jokić procesno nesposoban, već da je svjesno donio odluku i shvatio posljedice odluke da odbije da svjedoči.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE