• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Incko: Ubrzati proces reformi

Visoki predstavnik u BiH zatražio preduzimanje konkretnih mjera kako bi se tempo reformi i proces evropskih integracija u BiH obnovio i ubrzao.

 Incko: Ubrzati proces reformi Izvor: MONDO

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko je u svom obraćanju na sastanku 27 ministara spoljnih poslova zemalja članica EU u dvorcu Hluboka u Češkoj naglasio da je Upravni odbor Savjeta za provođenje mira (PIK) ove sedmice pozdravio značajan napredak postignut u BiH tokom protekla četiri mjeseca.

"Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU istakao je da je PIK ipak ovaj napredak opisao kao `ograničen` i da je ostalo još mnogo posla", navodi se u saopštenju OHR-a.

Imajući u vidu alaramantnu ekonomsku situaciju u BiH, Incko je podsjetio da domaće vlasti na svim nivoima treba da dogovore i provedu potrebne mjere kako bi odgovorili na izazove sa kojima se BiH susreće.

Ističući da status kvo nije opcija za BiH, Incko je ocijenio da će "snažniji angažman EU i čvrsto uslovljavanje odrediti put naprijed".

"Preostali ciljevi i uslovi koje je definisao PIK i vraćanje evropskog programa na pravi kurs biće ključni prioriteti u mjesecima koji predstoje", izjavio je visoki predstavnik u BiH.

Ministri spoljnih poslova EU su jasno stavili do znanja da BiH mora ostvariti konkretan napredak na provođenju zahtjeva iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i Evropskog partnerstva kako bi revitalizovala proces integracije i započela podizanje životnog standarda.

"To, takođe, znači da rad Savjeta ministara i Parlamentarne skupštine BiH moraju biti poboljšani", ocijenio je Incko.

On je ministrima spoljnih poslova EU rekao da u BiH dijalog i kompromis "nemaju alternative" i najavio da će njegova uloga u svojstvu visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU biti "da pomogne da se nadogradi i proširi prudski proces".

Incko je u svom obraćanju nakon sastanka istakao odlučnost EU da vidi napredak u BiH.

"EU ima resurse i instrumente da preuzme vodeću ulogu. Postoji jasna opredjeljenost na strani EU, a izgledi BiH za članstvo u EU su stvarni i ostvarivi", ocijenio je Incko.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE