• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Služba u službi za praćenje rada Vlade RS

Predrag Ćeranić tvrdi da je prioritet Obavještajno - bezbjedonosne agencije BiH rad Vlade RS.

 Služba u službi za praćenje rada Vlade RS Izvor: MONDO

Odjeljenje za tajno praćenje i dokumentovanje u Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji (Oba) BiH je služba u službi čiji je prioritet rada Vlada Republike Srpske (RS), rekao je bivši rukovodilac u obavještajnim službama RS i BiH Predrag Ćeranić.

Navodeći da je na čelu tog odjeljenja Osman Mehmedagić Osmica, bivši pripadnik bošnjačke tajne službe AID i ratni tjelohranitelj Alije Izetbegovića, Ćeranić je rekao da onaj ko rukovodi Obom može da uradi šta god želi, jer na raspolaganju ima odgovarajuće mehanizme.

''OBA je od početka određena da reaguje na veliki politički kapacitet premijera Srpske Milorada Dodika i njegove stranke. Dodik je bio smetnja, jer taj kapacitet nije bio po volji nekim moćnicima unutar međunarodne zajednice'', rekao je Ćeranić za ''Glas Srpske''.

Prema njegovim riječima, kada je antikorupcioni tim OHR-a naišao na problem ''ozakonjivanja'' materijala koji im je dostavljen, zaključeno je da taj proces mora ići putem legalnih institucija Obe, Agencije za istrage i zaštitu BiH i Tužilaštva BiH.

Ćeranić je naveo da su ''srpski kadrovi u Obi marginalizovani zahvaljujući poziciji zamjenika direktora koji je kompromitovan i ucijenjen, jer se u Haškom tribunali protiv njega nalazi izvještaj o učešćima u ratnim zločinima u Zvorniku''.

On je istakao da je u Obi instalisana struktura koja je organizovala teroristički kamp na Pogorelici, u kome su iranski instruktori obučavali pripadnike AID-a, navodeći da je, osim Mehmedagića, tu i šef tima za istragu i lociranje haških bjegunaca Muris Druškić, bivši pripadnik AID-a koji je u ratu bio u jedinici Ismeta Bajramovića Ćele.

''Šef terenske kancelarije Sarajevo u OBI je Adnan Sijerčić, bivši pripadnik AID-a, u ratu je bio bezbjednjak u logističkom centru Armije RBiH u Visokom. Bivši pripadnik AID-a Rifet Nišović, koji je u Obi načelnik analitike, pašenog je Ismeta Spahića, zamjenika reis-ul-uleme Mustafe Cerića'', rekao je Ćeranić. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE