• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vehabije stigle i u Foču?

Mještani Mrkovića i Miočice, kod Sarajeva, ovih dana uznemireni su akcijom policije, koja je na ovom području, navodno, tražila terorističku bazu.

 Vehabije stigle i u Foču? Izvor: MONDO

Prema saznanju banjalučkog "Fokusa" od izvora bliskim lokalnim vlastima, pripadnici MUP Kantona Sarajevo mještanima su pokazivali slike lica za kojima tragaju, uz napomenu da je riječ o pripadnicima vehabijskog pokreta.

"O ovoj akciji nema riječi u medijima, pa su mještani Mrkovića i Miočice tim više uznemireni i uplašeni", rekao je izvor ovog lista.

Potraga za teroristima na potezu od Mrkovića do Miočice, slučajno ili ne, poklopila se sa sve glasnijim upozorenjima o grupisanju radikalnih islamista u rubnim dijelovima Republike Srpske, navodi "Fokus".

Upozorava na to već duže vrijeme i član Ekspertskog tima Jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala Dževad Galijašević, koji je naveo da je prisustvo vehabija na području RS samo dio davno smišljenog plana destabilizacije BiH, dirigovane iz Sarajeva.

"Javna je tajna da je nedugo poslije rata postignut dogovor zvaničnog Sarajeva i američkih službenika na terenu, među kojima je Ričard Holbruk, da Bošnjaci prihvate predviđenu reformu odbrane, ali da istovremeno stvaraju svoj bezbjednosni sistem. Taj sistem sastavljen je od nekoliko dobro obučenih i agresivnih grupa, koje su pod direktnom komandom Harisa Silajdžića", rekao je Galijašević.

On je naglasio da unutar ovog sistema postoje dva krila, strano i domaće, te da mu je operativni centar u Sarajevu. Galijašević se u potpunosti slaže s mišljenjem analitičara da je razlog nadmenog i bahatog ponašanja zvaničnog Sarajeva prema druga dva naroda u BiH upravo u činjenici da oni imaju sopstveni vojni sistem, koji će upotrijebiti bez oklijevanja! Takvo ponašanje, smatra Galijašević, poruka je i vlastima Republike Srpske da se Sarajevo nikog ne plaši i da će u BiH uvijek biti onako kako se odredi na Miljacki.

Zbog toga i ne čudi što su vehabije, smatra Galijašević, zaposjele rubne dijelove RS. Grupe vehabija primijećene su, navodi on, na području iza Novog Grada, prema Bihaću i Cazinu, zatim u podnožju Ozrena, na teritoriji Brčko distrikta. Radikalnih islamista ima i na području Hercegovine, a jedna grupa nedavno je stigla u Foču.

Galijašević je upozorio da radikalni islamisti već imaju pripremljen plan napada na RS, o čemu se uveliko govori i u američkim medijima. Naime, taj plan, podsjetio je on, sačinjen je u slučaju otcjepljenja Republike Srpske i predviđa munjevit napad na sve važnije gradove i institucije Srpske.

Gojko Vasić, načelnik Uprave kriminalističke policije RS, kaže da nadležne službe pažljivo prate pojedince i grupacije koji bi na bilo koji način mogli da ugroze bezbjednost građana Republike Srpske.

On je naglasio da je u ovom trenutku teško reći koliko su te grupe ozbiljna prijetnja bezbjednosti u RS, ali iskustva iz drugih zemalja svijeta ukazuju na činjenicu da, kada je terorizam u pitanju, nema određenih pravila ponašanja.

"Nebitno je da li se radi o radikalnim islamistima ili drugim grupacijama koje bi mogle da ugroze bezbjednost građana, pravila nema. Nadležni moraju stalno biti na oprezu, analizirati i najmanji znak koji bi mogao da ukazuje na određene planove", naveo je Vasić.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE