• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ali Hamad protjeran iz BiH

Bivši oficir Al Kaide Ali Hamad je protjeran iz BiH u rodni Bahrein, rekao je direktor Službe za poslove sa strancima Dragan Mektić.

 Ali Hamad protjeran iz BiH Izvor: MONDO

"Ali Hamad će u pratnji službenika Službe za poslove sa strancima BiH biti doveden do Bahreina", rekao je Mektić.

Advokat Duško Tomić izjavio je da će nastaviti da prati slučaj bivšeg oficira Al kaide Ali Hamada i nakon njegove deportacije iz BiH u Bahrein.

"Rekao sam da će se to tako završiti. Naravno da stvar nije završena i nakon prvog preioda, dok vlasti Bahreina završe obradu Ali Hamada, tražiću da ga posjetim u toj zemlji", rekao je Tomić komentarišući deportaciju svog klijenta u Bahrein.

On smatra da je deportacija Ali Hamada iz BiH u Bahrein loša poruka svjedocima koji žele govoriti istinu.

"Ovo je poruka svim drugim da ćute. Nažalost, više se ne može vjerovati nikome i da je bilo pravde Ali Hamad bi dobio državljnstvo BiH i živio sa svojom porodicom", istakao je Tomić.

Za svjedočenje Ali Hamada, bivšeg pripadnika odreda "El mudžahedin", jedno vrijeme bilo je zainteresovano Tužilaštvo za ratne zločine Srbije.

Hamad je krajem prošle godine, posredstvom svog advokata Dušana Tomića, tražio mogućnost da privremeno bude primljen u Srbiju.

Ovaj Bahreinac je od 30. decembra 2008. godine bio u Imigracionom prihvatnom centru, pod nadzorom Službe za poslove sa strancima, nakon što je odslužio kaznu zatvora od 12 godina u Zenici.

Ali Hamad svjedočio je pred Haškim tribunalom u postupku protiv generala Rasima Delića, bivšeg komandanta Armije BiH, koji se tereti na osnovu komandne odgovornosti za ubistvo, okrutno postupanje i silovanje zarobljenih hrvatskih i srpskih vojnika i civila u BiH.

Hamad je govorio i o ubistvu Hrvata u Gučoj Gori, stradanju novinarske ekipe Bi-Bi-Sija, zločinima tokom vojne operacije u Vozući.

On je, zajedno sa Abu Jemenom i Zuhair Handalom, 1998. godine optužen za teroristički napad auto-bombom u Mostaru, nakon čega je osuđen na 12 godina robije.

Ali Ahmed ali Hamad je tokom boravka u zatvoru napisao je knjigu "U mreži zla - međunarodni terorizam i Al Kaida", u kojoj detaljno objašnjava kako je postao oficir zloglasne međunarodne terorističke organizacije.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE