• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SDS traži ostavke poslanika SNSD-a

SDS pozvala je poslanike SNSD-a da podnesu ostavke u Parlamentarnoj skupštini BiH nakon "priznanja" Milorada Živkovića.

 SDS traži ostavke poslanika SNSD-a Izvor: MONDO

Opoziciona Srpska demokratska stranka (SDS) pozvala je poslanike Dodikovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) da podnesu ostavke u Parlamentarnoj skupštini BiH poslije priznanja visokog funkcionera SNSD-a Milorada Živkovića da su delegati ove stranke u Domu naroda BiH podržali promeni Ustava BiH da bi pomogli lideru SDA Sulejmanu Tihiću u unutrastrančkoj borbi sa Bakirom Izetbegovićem za čelnu funkciju u SDA.

SDS podsjeća da su delegati SNSD u Vijeću naroda podržali odluku o promjeni ustava BiH, kojom se predvidja njena teritorijalna regorganizacija.

Za opozicionu SDS je nedopustivo da cijenu za unutarstranačke probleme u SNSD plaća RS, jer se, kako navode u saopštenju, SNSD očito podijelio na dva krila, jedno, u Domu naroda, koje podržava Sulejmana Tihića i drugo, u Predstavničkom domu, koje podržava Bakira Izetbegovića.

"Obaveza SNSD, kao i svih političkih partija iz RS, jeste da štiti ustavno-pravne pozicije Republike Srpske, a ne da rješava unutarstranačke sukobe u SDA, dovodeći u pitanje opstanak RS", kaže se u saopštenju.

Komentarišući Živkovićev poziv nevladinim organizacijama da sprovedu referendum gradjana sa pitanjem "u kakvoj BiH žele da žive", u SDS navode da je to još jedna potvrda da se SNSD, 2006.godine na tada održanim izborima igrao s riječi referendum.

"Narodna skupština RS jedina je mjerodavna da sprovede ovu vrstu referenduma. Ali, SNSD očito nikada nije ni namjeravao da tako nešto uradi i drži se onog što je prije skoro tri godine, prema riječima zamjenika visokog predstavnika Rafija Gregorijana, obećao OHR-u, a to je da referendum ne namjeravaju sprovesti, nego da ga spominju zbog izbora", kaže se u saopštenju.

Dalje se navodi da narod u RS zaslužuje vlast koja će voditi odgovornu nacionalnu politiku, a ne vlast koja će se poigravati sudbinom RS u dnevnopolitičke svrhe.

Član GO SNSD Milorad Živković saopštio je danas da su poslanici te stranke bili izmanipulisani kada su u Domu naroda BiH podržali donošenje odluke o promjenama Ustava BiH, kojima se zagovara nova teritorijalna organizacija BiH.

Živković je rekao da su tom podrškom poslanici SNSD htjeli da podrže lidera SDA Sulejmana Tihića u unutarstanačkoj borbi s Bakirom Izetbegovićem i dodao da u Predstavičkom domu Parlamenta BiH ta odluka neće dobiti podršku poslanika SNSD.

Prodanović: U čemu je problem?

Poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštne BiH Lazar Prodanović izjavio je da ne vidi nikakav problem što su delegati u Domu naroda podržali odluku o pristupanju promjene Ustava BiH.

"Poslanici SNSD-a su razmatrali ovu inicijativu, smatrajući da oba doma treba da utvrde kriterijume daljeg postupka u kontekstu promjena Ustava BiH", rekao je Prodanović Srni, reagujući na poziv Srpske demokratske stranke da poslanici SNSD-a podnesu ostavke, jer su podržali odluku o pristupanju reformi Ustava BiH.

Prodanović je rekao da se SNSD zalaže da se konstituiše komisija za ustavne reforme koju bi činili predstavnici svih poslaničkih klubova, odnosno svih političkih partija koje participiraju u oba doma Parlamentarne skupštine BiH, nakon čega bi se odredio mandat ove komisije.

On je naglasio da se SNSD zalaže za ustavnu evoluciju, dakle za amandmansko djelovanje na sadašnji Dejtonski ustav BiH o pitanjima o kojima je moguće postići konsenzus.

"Ukoliko se u različitom obliku usvoji odluka u Domu naroda u odnosu na odluku Predstavničkog doma, a mislim da hoće, tada bi trebalo formirati komisiju za usaglašavanje teksta ove inicijative", rekao je Prodanović.

On je naglasio da će priča o ustavnoj reformi biti na Platformi, koja je usvojena na Narodnoj skupštini Republike Srpske.

(MONDO/Agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE