• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sanader za cjelovitu BiH

Hrvatski premijer Ivo Sanader kaže da se Hrvatska ne miješa u unutrašnje stvari BiH, ali da će obraćati pažnju na ustavne promjene.

 Sanader za cjelovitu BiH Izvor: MONDO

Sanader je izjavio da Hrvatska, kao potpisnica Dejtonskog sporazuma, želi da BiH ostane cjelovita i održiva, te je naglasio da Hrvatima u BiH mora biti obezbijeđena potpuna ravnopravnost sa druga dva konstitutivna naroda.

Sanader kaže da u Mostar nosi poruku da se Hrvatima koji žive u BiH mora obezbijediti potpuna ravnopravnost sa Srbima i Hrvatima, kao i da je vrijeme da se nađu trajna rješenja za budućnost te zemlje.

"Ovo je prelomno vrijeme i treba donijeti trajna rješenja za BiH. Treba imati na umu da je to i domovina hrvatskog naroda, a taj hrvatski narod mora biti u BiH suveren, ravnopravan i konstitutivan sa Bošnjacima i Srbima", izjavio je Sanader za bosanskohercegovačko izdanje "Večernjeg lista".

Komentarišući nedolazak u Mostar predsjednika Vlade Republike Srpske Milorada Dodika i njegove izjave da se Hrvatska miješa u unutrašnje stvari BiH, Sanader je istakao da Hrvati u BiH moraju biti ravnopravni sa ostala dva konstitutivna naroda.

Dodik je u ponedjeljak uputio pismo predsjedniku HDZ-a BiH Draganu Čoviću u kojem ga obavještava da neće prisustvovati sastanku trojice lidera u Mostaru, koji je trebao da bude održan danas, a kojem će prisustvovati i hrvatski premijer, zbog posljednjih izjava ministra spoljnih poslova Hrvatske Gordana Jandrokovića.

"Nažalost, zbog posljednjih izjava ministra spoljnih poslova Hrvatske Gordana Jandrokovića u kojima je iznio nepotrebne i oštre ocjene o unutrašnjim i političkim temama u BiH, kao i o meni lično smatram da ne postoji dobra atmosfera za pomenuti sastanak i iz tog razloga nisam u prilici da se odazovem vašem pozivu", ističe se u pismu lidera SNSD-a.

Dodik je naglasio da je nesporna njegova spremnost i dobra volja za nastavak razgovora započetih u Prudu i da će se sa zadovoljstvom odazvati svakom narednom pozivu predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića i lidera SDA Sulejmana Tihića.

Tokom posjete Mostaru Sanader će otvoriti 12. međunarodni sajam privrede, razgovarati sa novim visokim predstavnikom međunarodne zajednice za BiH Valentinom Inckom, te sa predsjednikom HDZ BiH Draganom Čovićem i liderom Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejmanom Tihićem.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE