• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

UNICEF: Vakcine ispravne

UNICEF je odbacio navode direktorke SOS linije Jagode Savić, objavljene u medijima, da vakcine uvezene u BiH ugrožavaju živote djece.

 UNICEF: Vakcine ispravne Izvor: MONDO

UNICEF uvijek nabavlja vakcine od proizvođača koji imaju sertifikat Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), što znači da su prošle rigorozne kontrole kvaliteta proizvodnje i bezbjednosnih standarda, saopšteno je iz UNICEF-a.

Globalni savjetodavni komitet o bezbjednosti vakcina potvrdio je da nema dokaza toksičnosti za dojenčad, djecu ili odrasle koji su izloženi sastojku "tiomersal" iz vakcina, kao što su UNICEF i SZO u više navrata naglasili, ističe se u saopštenju.

"Svi navodi i netačne informacije, kojima se narušava proces imunizacije u zemlji mogu ugroziti zdravlje hiljada djece, ako ne i više", rekla je vršilac dužnosti predstavnice UNICEF-a u BiH Ane-Klair Dufaj.

UNICEF podsjeća roditelje da su bolesti koje se mogu spriječiti vakcinama veoma ozbiljne i još neiskorjenjene u svijetu, ugrožavajući i odnoseći živote miliona djece, zbog čega imunizacija predstavlja najuspješniji i najjeftiniji način očuvanja javnog zdravlja.

Zdravstveni eksperti procjenjuju da je, zahvaljujući vakcinama, spašeno oko 20 miliona života u proteklih dvadeset godina.

SZO i UNICEF podvlače da su DTP vakcine koje sadrže tiomersal, koje je proizveo CSL Australija, donirane BiH od strane UNICEF-a u 2002. godini, prošle nezavisni pregled SZO da bi se obezbijedila njihova bezbjednost i efektivnost i da su proizvedene u skladu sa najvišim međunarodnim standardima.

Direktor "SOS telefona 1209" Jagoda Savić pozvala je krajem prošle godine sve roditelje koji sumnjaju da se zdravstveno stanje njihove djece pogoršalo nakon što su 2002. godine primila Di-Te-Per vakcinu, da se jave na SOS telefon kako bi uzorke urina poslali na analizu u laboratoriju "Filip Avgust" u Parizu.

Ona je juče, nakon dobivenih rezultata analize urađene u pariskom laboratoriju "Filip Avgust" za 18 djece, izjavila da sada ima konkretan dokaz da je bila u pravu.

Analiza urina navodno je pokazala da je petero djece iz BiH otrovano živom vakcine DTPr, koju su primili 2002. godine, a kod osmoro je uzrokovala upalu mozga.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE