• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tudjman za povratak na Kutiljerov plan

BiH bi trebalo da bude uredjena po Kutiljerovom planu, u kojem se govori o tri jedinice prema nacionalnom ključu, smatra Miroslav Tuđman.

 Tudjman za povratak na Kutiljerov plan Izvor: MONDO

Sin prvog hrvatskog predsjednika Franje Tudjmana i profesor zagrebačkog Filozofskog fakulteta, Miroslav Tudjman, izrazio je uvjerenje da će pobijediti na izborima za novog predsjednika Hrvatske, početkom 2010.

"Osnovni razlozi zašto sam se odlučio za kandidaturu jeste moje uvjerenje da se Hrvatskoj može vratiti nada i ponos i da se može drugačije voditi politika. Moramo obnoviti Hrvatsku kako bismo stvorili sigurno i stabilno društvo u kojem će se dobro živjeti", izjavio je Tudjman za današnji sarajevski "Dnevni avaz".

On je ocijenio da je Hrvatska danas prezadužena, te da je "raspoloženje takvo da više nema niti nade, niti povjerenja u aktuelnu politiku".

Tudjman je naglasio da je inicijativu da se kandiduje za predsjednika pokrenula grupa hrvatskih akademika, univerzitetskih profesora, generala, veterana Domovinskog rata i privrednika.

On smatra da će trka za novog hrvatskog predsjednika biti neizvjesna i da će se najverovatnije odlučivati izmedju njega i kandidata HDZ-a i SDP-a.

Govoreći o ustavnom uredjenju BiH, Tudjman je ocijenio da bi ta zemlja trebalo da bude uredjena po "Kutiljerovom planu", koji je bio uslov za medjunarodno priznanje BiH, odnosno po načelima o ustavnom uredjenju BiH u kojima se govori o tri jedinice prema nacionalnom ključu".

"Ne vidim koje bi drugo rješenje bilo moguće, a da se sva tri naroda osjećaju i konstitutivnim i ravnopravnim u BiH. Ako se dogovor trojice lidera u BiH gradi na tim osnovama, a pretpostavljam da jeste, onda mislim da bi to moglo stvoriti pretpostavke da se reducira narasla birokratija te da se BiH reducira na tri entiteta i četvrti distrikt
Sarajevo", rekao je Tudjman.

Sin Franje Tudjmana odbacio je kao neistinite tvrdnje da su njegov otac i bivši predsjednik Srbije Slobodan Milošević, na sastanku u Karadjordjevu prije 18 godina dijelili BiH ocijenivši da su "takve priče izmišljotine".

"Karadjordjevo nije imalo za temu razgovora pojelu BiH, nego je o tome kasnije nastao mit iz raznih potreba. Da je bilo dogovora u Karadjordjevu, onda bi se BiH podijelila", istakao je Tudjman.

Komentarišući politiku koju vodi premijer Republike Srpske Milorad Dodik, prema kojoj bi podjela BiH bila moguća, Tudjman je ocijenio da "to nije realno".

"Da bi se takvo nešto dogovorilo, mora doći do pristanka medjunarodne zajednice. To, naprosto, ne može funkcionisati. Medjunarodna zajednica ima takve instrumente na raspolaganju da bi izolovala Republiku Srpsku. Ti ljudi u slučaju osamostaljenja ne bi
bili priznati, ne bi mogli putovati, niti bi imali pravo na zaštitu", izjavio je Miroslav Tudjman.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE