• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radmanović: Bezvizni režim najvažniji!

Radmanović smatra da je bezvizni režim najvažniji za građane BiH što bi predstavljalo znak da ih Evropa želi

 Radmanović: Bezvizni režim najvažniji! Izvor: MONDO

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović izjavio je da je posebno važno rješavanje pitanja bezviznog režima sa EU, što bi za građane BiH bio znak da su dio Evrope i da ih ona želi.

Radmanović je, tokom sastanka članova Predsjedništva BiH sa visokim predstavnikom Valentinom Inckom, rekao da je nastavak približavanja EU jedan od ključnih ciljeva BiH, te konstatovao da BiH na tom putu napreduje bolje nego što to izgleda.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH naglasio je i značaj ekonomskog razvoja BiH, te rješavanja pitanja viška naoružanja, što je bitno za bezbjednost BiH i njen put ka NATO-u.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić ocijenio je pozitivnim dosadašnji angažman Valentina Incka, izrazivši uvjerenje da će, kao visoki predstavnik za BiH, raditi najbolje što može, navodi se u saopštenju iz Predsjedništva BiH.

Komšić smatra da će, bez obzira na Inckovo dugogodišnje iskustvo, dužnost visokog predstavnika koju je preuzeo biti teška, te da će mu trebati što jača i što jednoglasnija podrška članica Savjeta za provođenje mira.

Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić je ocijenio da je BiH danas u vrlo teškoj situaciji zbog ekonomske krize, te da se njene posljedice u BiH već osjećaju.

On je izrazio optimizam da težih posljedica po BiH neće biti, te da BiH posjeduje resurse koje može ponuditi Evropi, istakavši važnost privrede i ekonomije za BiH, a kao posebno značajno naglasio je poštovanje i provođenje Dejtonskog sporazuma.

Incko je tokom sureta sa članovima Predsjedništva BiH rekao da BiH i druge zemlje jugoistočne Evrope same mogu definisati kojom brzinom će se približavati EU, a kao posebno važno naglasio da na putu ka EU treba ići korak po korak, uz evropski princip dijaloga i kompromisa.

On smatra da se neke od članica EU, koje su na nedavno održanom sastanku šefova diplomatija zemalja Unije u Češkoj rekle da su "umorne od proširivanja", moraju uvjeriti da ovaj proces treba nastaviti, jer sve zemlje imaju pravo da budu članice evropskog bloka.

Visoki predstavnik tvrdi da BiH ima potencijale, i da projekte iz tih oblasti treba ponuditi Evropi i navodi da su to prije svega hidroenergetski potencijali, široko pojasne mreže telekomunikacija, šumarstvo, poljoprivreda i gradnja autoputeva, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Incko je istakao i da je važno riješiti pitanja državne imovine, zatim viška naoružanja, te da posebnu pažnju treba posvetiti ekonomskim pitanjima.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE