• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sanader: Dodik trebao doći u Mostar

Hrvatski premijer Ivo Sanader je izjavio da je šteta što predsjednik Vlade RS i lider SNSD-a Milorad Dodik nije u srijedu došao u Mostar.

 Sanader: Dodik trebao doći u Mostar  Izvor: MONDO

"To bi bila dobra prilika da se Dodik susretne sa (liderima HDZ-a BiH Draganom) Čovićem i (SDA Sulejmanom) Tihićem, ali i sa mnom. To je njegova odluka, ja je respektujem. Žao mi je što je propuštena još jedna prilika i mislim da te razgovore treba nastaviti", rekao je Sanader novinarima u Mostaru.

Premijer RS Milorad Dodik ubrzo je reagovao na Sanaderovu izjavu i rekao da sastanak u Mostaru nije trebalo da bude posvećen prudskom procesu, već je organizovan sa predsjednikom Vlade Hrvatske Ivom Sanaderom na marginama 12. međunarodnog sajma privrede.

"Sastanak kome je trebalo da prisustvujem, uz predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića i lidera SDA Sulejmana Tihića, trebalo je da bude susret sa Sanaderom i još nekim ljudima u okviru sajma, a ne formalni sastanak posvećen prudskom procesu", izjavio je Dodik za Srnu.

On je podsjetio da je ovaj sastanak ranije dogovoren, ali da je odlučio da mu ne prisustvuje zbog konstantnog neometanog miješanja hrvatske vlasti u unutrašnje stvari BiH, te davanja komentara o najvažnijim pitanjima BiH.

"Sa druge strane, dolazak Sanadera na sajam mimo je dogovora sa zvaničnim institucijama BiH, što može da predstavlja problem. Ranije kada bi neko došao iz Srbije uvijek su pravili problem u Sarajevu, a sada, naravno, o tome ćute", istakao je Dodik.

On smatra da se razgovori posvećeni prudskom procesu moraju nastaviti i da to nije sporno, ali da treba prestati sa podmetanjima.

"Tihić je uvijek pokazivao dobru namjeru i volju da na tom procesu nastavimo da sarađujemo i očekujem da će se ove nejasnoće razjasniti i da ćemo nastaviti da radimo", poručio je Dodik.

On je ponovio da je jedino moguće mjesto za eventualne izmjene Ustava BiH Parlamentarna skupština BiH, kao i da nema namjeru da se bavi tim promjenama mimo Parlamentarne skuštine.

Premijer Hrvatske je naveo da kao predsjednik Vlade Hrvatske, koja je jedna od potpisnica Dejtonskog sporazuma, pozdravlja dijalog tri najjače stranke u BiH o ustavnim promjenama.

"Kakav će rezultat biti, to ćemo vidjeti na kraju. Ukoliko budu zadovoljna sva tri naroda biće zadovoljna i međunarodna zajednica, a time i Hrvatska", rekao je Sanader.

Komentarišući mogućnost ujedinjenja dva HDZ-a u BiH, on je rekao da je to neminovan proces, ali da HDZ Hrvatske nema ambicije da se miješa u taj proces.

"Bilo bi važno da hrvatski narod u BiH ima jaku političku snagu u jednoj stranci i da je to neminovan proces koji će se sigurno realizovati", rekao je Sanader.

Premijer Hrvatske izjavio je da je na sastanku sa visokim predstavnikom za BiH Valentinom Inckom postignuta saglasnost da BiH treba da ostane jedinstvena zemlja koja teži evroantlantskim integracijama i država u kojoj će se sva tri naroda i građani biti ravnoravni.

Sanader je rekao novinarima nakon susreta sa Inckom u Mostaru da je na sastanku bilo riječi o razgovorima prudske trojke - lidera SNSD-a Milorada Dodika, HDZ-a BiH Dragana Čovića i predsjednika SDA Sulejmana Tihića.

"Podržavam svaki dijalog o ustavnim promjenama koji vodi konsenzusu", rekao je Sanader.

On je naveo da se o BiH previše priča samo u političkom smislu, ističući da ljudima treba posao i plate, posebno u vremenima krize.

"Mi iz hrvatske Vlade učinićemo sve da dobrosusjedski odnosi koji postoje između Hrvatske i BiH doprinesu još boljoj saradnji na ekonomskom planu. Hrvatska je veliki izvoznik u BiH, a želimo da i BiH što više izvozi u Hrvatsku, jer mi se vodimo načelom da nam ne može biti dobro ako je našem susjedu loše", naglasio je hrvatski premijer.

Incko, kojem je danas drugi radni dan u BiH, izjavio je da je na sastanku sa Sanaderom bilo riječi o velikom broju tema, a posebno ekonomskim i da su potpuno saglasni o svim pitanjima.

"Bez dobre ekonomije nema demokratije. Teško je graditi državu sa praznim stomacima", rekao je Incko.

On je dodao da će podržati sve napore koji će voditi razvoju ekonomije u BiH.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE