• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Ustavna reforma nije prijetnja za RS"

Ambasador Velike Britanije u BiH Majkl Tejtam rekao je da je ustavna reforma prilika, a ne prijetnja za Republiku Srpsku.

 "Ustavna reforma nije prijetnja za RS" Izvor: MONDO

On je naglasio da je da položaj RS jasno određen Dejtonskim sporazumom i da to niko ne može promijeniti bez saglasnosti izabranih predstavnika Srpske.

"Ta činjenica pruža osnovu za sigurnost i uvjerenost sa kojom, prema mom mišljenju, predstavnici Srpske mogu stupiti u pregovore na konstruktivan i kreativan način tražeći zajednički stav sa partnerima putem pregovora, a što će voditi ka većoj efikasnosti institucija na dobrobit svih", rekao je Tejtam na prijemu u Banjaluci za predstavnike institucija RS, nevladinih i međunarodnih organizacija i medija.

Govoreći o evropskim integracijama, Tejtam je istakao da su one zajednički cilj EU i BiH i da je to cilj kome su predane i Vlada RS i opozicione stranke.

"To je cilj koji obavezuje obje strane - EU da održi svoju predanost ka postizanju članstva svih zemalja zapadnog Balkana, a sa druge strane da se zapadni Balkan energično uključi u ispunjavanje uslova procesa pridruživanja", ocijenio je Tejtam.

On je naglasio da u ovom procesu Srpska može dati veliki doprinos, kako zbog nekih nadležnosti Vlade RS tako i zbog predstavnika Srpske u parlamentu BiH.

Prema Tejtamovim riječima, 2009. godina biće godina izazova za cijelu Evropu zbog ekonomske situacije.

"Vlada Srpske ima značajne nadležnosti na području ekonomske politike i znam da se već usmjerava na iznalaženje najboljih opcija kojima bi se moglo odgovoriti na izazove, te preduzima određene korake", naveo je Tejtam.

On je dodao da je važno da postoji strateški i koordinisani pristup unutar BiH i pozdravio činjenicu da Fiskalni savjet aktivno radi na povezivanju relevantnih organa na nivou entiteta i BiH.

Tejtam je rekao da britanska Ambasada cijeni partnerstvo sa ljudima i institucijama RS, te da joj je važno mišljenje njenih kontakata u Vladi RS i politici o razvoju BiH.

"U mnogim poljima lako nalazimo zajednički stav, ipak, saradnja se stavlja na test onda kada ne postoji saglasnost o svim pitanjima, a stavovi britanske ambasade i RS nisu uvijek identični. Test partnerstva su slučajevi kada postoje razlike, ali se o njima razgovara u atmosferi otvorenosti i uzajamnog poštovanja", napomenuo je Tejtam.

On je istakao da je Ambasada Velike Britanije u institucijama RS našla odlične partnere za rad na projektima u BiH, navodeći primjer podrške reformi javne administracije u Vladi RS i projektu jačanja svijesti o pristupanju EU.

Tejtam je dodao da Ambasada sarađuje i sa MUP-om i tužiocem RS u projektu u vezi sa pravosuđem, te sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u sklopu projekta ruralnog razvoja, ističući da je britanska Ambasada uključena i u razvoj civilnog društva.

Tejtam je podsjetio da nekoliko britanskih firmi investira u RS ili su u njoj pronašli dobro tržište za izvoz. (Srna)


Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE