• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Monitoring tim SE u posjeti BiH

Članovi Predsjedništva BiH razgovarali sa delegacijom Monitoring tima Savjeta Evrope.

 Monitoring tim SE u posjeti BiH Izvor: MONDO


Članovi Predsjedništva BiH i delegacija Monitoring tima Savjeta Evrope saglasili su se da je neophodno i dalje intenzivno raditi na ispunjavanju postprijemnih obaveza BiH i, u skladu s tim, graditi društvo ravnopravno za sve građane i narode, po principima i standardima EU.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović naglasio je tokom jučerašnjeg susreta da je potrebno da se zadrži savjetodavna uloga međunarodne zajednice u BiH, te da je u kratkom roku moguće uskladiti Ustav sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, ali da nije realno očekivati šire promjene Ustava u trenutnoj situaciji.

Radmanović je informisao delegaciju Monitoring tima Savjeta Evrope o ostvarenom napretku BiH na putu ka evroatlantskim integracijama i aktuelnoj političkoj situaciji.

Delegaciju Monitoring tima Savjeta Evrope, koju predvodi direktor Direktorata za političke poslove i demokratiju Savjeta Evrope Žan-Luj Loran, primili su predsjedavajući Radmanović, član Predsjedništva BiH Haris Silajadžić i Dijana Tabori, savjetnik za pravna pitanja u Kabinetu člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Loran je tokom susreta naglasio važnost ispunjavanja formalnih obaveza po pristupanju međunarodnim konvencijama i kao pozitivan primjer naveo ratifikaciju Evropske socijalne povelje, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

On je ukazao i na potrebu ratifikovanja Evropske konvencije o regionalnim i manjinskim jezicima što BiH još nije učinila.

Loran je naveo da je problem što BiH još nije imenovala svoje predstavnike u stalna tijela Savjeta Evrope, odnosno u Venecijansku komisiju, Evropsku komisiju za sprečavanje mučenja (CPT) i Evropsku komisiju za borbu protiv rasizma (ECRI).

Članovi Predsjedništva BiH naglasili su da treba izvršiti popunu mjesta u stalnim tijelima Savjeta Evrope, te istakli da će to doprinijeti integraciji BiH, kako u Savjet Evrope, tako i u EU.

Silajdžić je rekao da treba odmah raditi na ustavnoj reformi i da Venecijanska komisija treba da ima važnu ulogu u ovom procesu.

On smatra da se mora obezbijediti funkcionalan državni sistem, kao i izborni mehanizam koji će uključivati kandidovanje i biranje sa cjelokupnog prostora BiH, bez podijeljenog izbornog prostora.

Silajdžić je ukazao na više problema, kao što su nedostatak vladavine prava u BiH, "dvije škole pod jednim krovom", te neriješen status nacionalnih manjina, posebno Roma kao najbrojnije nacionalne manjine.

Član Predsjedništva je dodao da BiH treba fokusiranu pomoć međunarodne zajednice koja će trajati duže vrijeme, navodi se u saopštenju.

Delegacija Monitoring tima Savjeta Evrope boraviće u BiH do 4. aprila i cilj posjete je procjena situacije u BiH i ispunjenje postprijemnih obaveza prema Savjetu Evrope.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE