• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prodaju genetski modifikovan kukuruz?

Preduzeće "Paksel BN" iz Bijeljine uvezlo je iz Rumunije u RS 14 tona sjemenskog kukuruza za koji se sumnja da je genetski modifikovan.

 Prodaju genetski modifikovan kukuruz? Izvor: MONDO

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i stočara RS Vladimir Usorac tvrdi da taj kukuruz nije mogao naći kupca u Srbiji, pa se našao na našem tržištu.

"Ovaj sjemenski kukuruz uskladišten je u bijeljinskom naselju Dvorovi, a uvezen je 11. marta preko graničnog prelaza Rača. Tražimo od inspekcije da provjeri da li je kukuruz zaista genetski modifikovan i, ukoliko jeste, da se uništi", kaže Usorac.

Ukoliko se to sjeme posije, kaže Usorac, moraće biti uništeno više od sedam hiljada hektara već zasijanog kukuruza u RS, pošto je ovdje zabranjeno korišćenje genetski modifikovanog materijala.

Direktor firme "Paksel BN" iz Bijeljine, Saša Petković, tvrdi da njegovo preduzeće nije uvezlo sjeme genetski modifikovanog kukuruza, što se može dokazati dokumentacijom i na osnovu analiza već oko hiljadu jedinica hibrida kukuruza.

"Svako može da sumnja u bilo šta, ali u papirima koje trenutno imam u firmi i analizama koje ću napraviti, definitivno ću dokazati da to nije tako", izjavio je Petković

Poljoprivredna inspekcija Inspektorata Republike Srpske već je preduzela konkretne korake kako bi se utvrdilo da li se zaista radi o genetski modifikovanom sjemenskom kukuruzu. Izdat je nalog republičkom poljoprivrednom inspektoru da izvrši vanrednu inspekcijsku kontrolu u preduzeću "Paksel" iz Bijeljine.

"Inspektor će izvršiti uzorkovanje sjemena i uputiti ih ovlašćenoj laboratoriji radi ispitivanja prisustva genetskih modifikacija. Za cjelokupnu količinu sjemena koja se zatekne u skladištu ili u prometu biće izrečena privremena mjera zabrane prometa do dobijanja rezultata laboratorijske analize. U zavisnosti od rezultata analize biće preduzete ostale mjere u skladu sa zakonom, navodi se u saopštenju glavnog republičkog poljoprivrednog inspektora Radenka Radovića.

Kako nezvanično saznaje banjalučki "Fokus", polovina količine ovog sjemenskog kukuruza već je prodata.

Portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH, Ratko Kovačević, potvrdio je da je u BiH na graničnom prelazu Rača 11. marta uvezeno 14 tona sjemenskog kukuruza, a da je uvoznik "Paksel BN".

"Uz svu potrebnu dokumentaciju, pošiljku je pratilo rješenje Republičke uprave za inspekcijske poslove o kvalitetu i izvršenom fitosanitarnom pregledu te pošiljke. To uvjerenje potrebno je da bi se carinska procedura mogla provesti u skadu sa zakonom. Pošiljku je, takođe, pratilo rješenje Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, jer je za uvoz ove vrste robe potrebno i to rješenje", istakao je Kovačević.

On je dodao da je uz dokumentaciju dostavljen i sertifikat o kvalitetu proizvoda, koji je izdao proizvođač iz Rumunije, u kojem je naznačeno da on ne sadrži genetski modifikovane organizme.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE