• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pozvali političare da se okrenu putu ka EU

Valentin Incko i Đuliano Amato pozvali političke lidere da svoju deklarativnu podršku članstvu BiH u EU pretvore u konkretan program rada

 Pozvali političare da se okrenu putu ka EU Izvor: MONDO

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko i bivši italijanski premijer i predsjedavajući Međunarodne komisije za Balkan Đuliano Amato ocijenili su da je krajnje vrijeme da politički lideri u BiH svoju deklarativnu podršku članstvu BiH u EU pretvore u konkretan i zajednički dogovoren program rada i tako ubrzaju njen napredak.

Oni su istakli da BiH, iako je među rijetkim zemljama koje imaju jasnu perspektivu da postanu punopravne članice EU, do sada nije dala potreban značaj ovom strateškom projektu.

Incko i Amato su konstatovali da druge zemlje u regionu velikim koracima idu prema Briselu i da BiH ne smije da dozvoli da zaostane za susjedima, istakavši da je Unija bezbroj puta istakla svoju privrženost BiH i zapadnom Balkanu, saopšteno je iz OHR-a.

Incko je upozorio da "demokratija ne ide na prazan stomak", objašnjavajući da je teško uvjeriti građane u evropsku budućnost BiH bez opipljivog ekonomskog oporavka i rješenja osnovnih socijalnih pitanja u zemlji.

"Zato vlasti u BiH moraju nastaviti da provode reforme i usvajaju evropske standarde, ne radi EU, već radi građana", istakao je Incko.

On je dodao da su reforme uslov za ulazak u EU, ali je njihov prvobitni cilj poboljšanje životnog standarda i prava građana.

"Mediji i građansko društvo imaju ključnu ulogu u procesu informisanja građana i njihovog uključenja u proces evropskih integracija i mi ćemo nastaviti da podržavamo napore u tom smjeru", rekao je Incko.

Incko i Amato su istakli da je u ovom trenutku posebno važno približiti EU običnim građanima, jer su nedavna istraživanja pokazala da mnogi građani ne znaju koju će konkretnu korist imati od članstva u EU, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se napominje da je Incko u saradnji sa predstavnicima mladih, civilnog društva i medija, pokrenuo niz aktivnosti čiji je cilj da podstaknu građane da preuzmu aktivniju ulogu u procesu evropskih integracija.

Đuliano Amato boravi u BiH radi učešća u sutrašnjoj sesiji "Parlamenta za Evropu" tokom koje će sa parlamentarcima iz cijele BiH razgovarati o potrebnim ekonomskim reformama na putu prema EU.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE