• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik kritikovao Ešdauna i Lajona

Premijer RS kritikovao je govore bivšeg visokog predstavnika Pedija Ešdauna i analitičara Džejmsa Lajona pred američkim parlamentom.

 Dodik kritikovao Ešdauna i Lajona Izvor: MONDO

Milorad Dodik ističe da ne vjeruje da je nova američka administarcija naivna i da će dozvoliti sebi da bude neuspješna ukoliko pred BiH postavi određene nerealne ciljeve.

Dodik je kritikovao to da je, kako kaže, glavni izvještač pred američkim parlamentom bio nekadašnji visoki predstavnik Pedi Ešdaun, "koji je odjednom neka ličnost koju tamo uvažavaju i drže do njegovih stavova, a jedni je od svih visokih predstavnika u BiH koji se ne zalaže za ukidanje OHR-a, već za svoje metode“.

Takođe, optužio je Ešdauna da će "njegove budalaštine u BiH biti rješavane još 20 godina, pa tako i ona oko raspodjele državne imovine, jer nije bilo razloga za njegovo reagiranje da se poštovao Dejtonski sporazum“.

Nije u kritikama poštedio ni drugog govornika pred Helsinškim komitetom američkog parlamenta analitičara Džejmsa Lajona

"Moravam vam reći da je prije tri-četiri mjeseca taj isti gospodin ovdje mene uslovljavao i tražio da mu se daju koncesije za izgradnju nekih hidroelektrana. Kada je bio suočen sa procedurama koje mora predočiti, odjednom je počeo veoma loše da priča širom Evrope i da se vraća sa negativnim pričama o BiH“, tvrdi Dodik.

On je u izjavi novinarima u Banjaluci naveo i da je iz toga vidljivo da su na sceni neki drugi interesi, a ne interesi BiH, te da ne vjeruje da je nova američka administarcija naivna i da će dozvoliti sebi da bude neuspješna.

"Ako odredi cilj, novi diplomatski pritisak na BiH, na nerealnim zahtjevima, može da bude neuspješan, bez obzira što se radi o moćnoj i velikoj Americi“, rekao je premijer RS. Iznio je stav da američka administracija treba da nastavi da stvara ambijent u kojem lokalne političke snage mogu da donose valjane odluke na bazi konseznusa i kompromisa, a ne da se pribjegava nametanju rješenja, jer  "sve što je do sada nametnuto je sporno“.


(Fena)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE