• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Nemoguća suštinska izmjena ustava"

Lider Partije demokratskog progresa Mladen Ivanić ocijenio je da u ovom trenutku nije moguća suštinska izmjena Ustava BiH

 "Nemoguća suštinska izmjena ustava" Izvor: MONDO

Prema njegovim riječima, to biznačajno pogoršalo stanje u zemlji.

"Nema političkih uslova za suštinsku promjenu ustavnog uređenja zemlje. Sa bošnjačkim partijama koje su oborile 'aprilski paket' ustavnih promjena to nije moguće uraditi, jer je njihov cilj ukidanje Republike Srpske  i to je svima jasno. Zato se u proces ustavnih promjena ne smije ulaziti avanturistički", rekao je Ivanić za "Glas Srpske".

On je naglasio da je trenutno realna samo inicijativa za prilagođavanje Ustava BiH Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima i slobodama i ponovio da PDP ne podržava odluku o pristupanju izmjena Ustava BiH koja je izglasana u Domu naroda parlamenta BiH.

Ivanić je rekao da je trenutno došlo do zastoja u provođenju Prudskog sporazuma, ali da su dogovori u vezi sa Brčko distriktom, imovine i popisa dobri i da na njima treba insistirati, dok od razgovora o suštinskoj promjeni Ustava treba odustati.

"To je složeno pitanje koje opterećuje međunacionalne odnose. Sastanak lidera SDA Sulejmana Tihića i HDZ-a BiH Dragana Čovića sa predsjednikom hrvatske Vlade Ivom Sanaderom, na kojem su razgovarali o unutrašnjem uređenju BiH, je besmislen, jer je to unutrašnje pitanje", naveo je Ivanić.

Ivanić je ocijenio da bi Čović bio najveći dobitnik ako bi počeli pregovori o teritorijalnoj prekompoziciji BiH, jer već duže vrijeme insistira na izmjenama Ustava.

"Kao i većini bošnjačkih političara, i Tihićev cilj je ukidanje Srpske. Siguran sam da će Tihić jasno reći da je inicijativom za izmjene Ustava BiH načeta teritorijalna organizacija BiH i da je doveden u pitanje Dejtonski sporazum, što će tumačiti kao svoju veliku pobjedu. To će mu biti jedan od glavnih argumenata u izbornoj trci unutar SDA", rekao je Ivanić.

On je ocijenio da je ključni problem funkcionisanja institucija BiH međunacionalno nepovjerenje, a što, kako je rekao, ne može popraviti ni novi Ustav i dodao da bi političari trebali posvetiti veću pažnju ekonomskim temama i životnom standardu građana.

Govoreći o izbjegavanju negativnih efekata svjetske finansijske krize u Srpskoj, Ivanić je rekao da je za to potrebno nastaviti sa stambenom gradnjom, te investicijama u velike energetske i infrastrukturne projekte.

On je dodao da je takođe potrebno smanjiti poreze i kontrolisati bankarski sektor, jer se, kako je naveo, može desiti da strane banke, zbog krize u svojim zemljama, počnu povlačiti novac iz RS i BiH, što ne bi bilo dobro. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE