• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Trebinje: Sekulović i Stevović izopšteni iz crkve

Zbog javnog necrkvenog djelovanja, Nikola Sekulović i Blažo Stevović izopšteni su iz crkvene zajednice Trebinje.

 Trebinje: Sekulović i Stevović izopšteni iz crkve Izvor: MONDO

Sud Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske, na čelu sa predsjednikom vladikom Grigorijem je odlučio da se zbog javnog necrkvenog djelovanja Nikola Sekulović izopšti iz crkvene zajednice do Vaskrsa 2010. godine, a Blažo Stevović do Pedesetnice - Trojčindana ove godine.

U saopštenju se navodi da je Sud pozvao Sekulovića i Stevovića na pokajanje, što je i do sada više puta činio, i naglasio da će, "ukoliko i dalje nastave sa svojim otpadničkim djelovanjem, donijeti odluku o njihovom konačnom isključenju iz crkvene zajednice".

Šestočlani crkveni sud saopštio je da se za vrijeme isključenja iz zajednice od Sekulovića i Stevovića da prestanu sa "svojim sablaznim i dušegubnim djelovanjem, koje je na štetu crkve i na njihovu propast", te da se iskreno pokaju i obrate za ponovni povratak u crkvenu zajednicu.

U saopštenju se navodi da je "došlo do povrede časti i dostojanstva služitelja olatara Gospodnjeg", što je "utvrđeno na osnovu svih činjenica pažljivo i očinski razmotrenih, a u vezi sa javnim djelovanjem Selkulovića i Stevovića protiv svetopredanjskog učenja i poretka svete, saborne i apostolske crkve pravoslavne".

"Sekulović i Stevović su u svojim izjavama negirali Bogom dato episkopsko dostojanstvo episkopu Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske, ružeći u isto vrijeme nevjestu Hristovu - crkvu Božiju u Hercegovini. Svjesno ili nesvjesno htjeli su da dovedu u pitanje i samu crkvenu zajednicu, koja se oko episkopa i sveštenika Božijih sabira, svjedočeći prisustvo i konačni dolazak Carstva Božijeg", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da su ovakvim djelovanjem Sekulović i Stevović "pokušali izazvati sablazan u narodu postavši hulitelji svetinje, sebi čineći duhovnu propast".

Advokat Duško Tomić, koji zastupa Sekulovića i Stevovića, izjavio je Srni da je od predsjednika crkvenog suda, vladike Grigorija, tražio odgađanje suđenje nakon Vaskrsa, jer je u toku časni post, što nije uvaženo.

"Tražio sam da se odgodi suđenje, jer se tokom velikog posta vjernici moraju uzdržavati, ne samo od hrane, nego i od ružnih riječi i misli, a suđenje samo po sebi traži ružne riječi i ružne misli", rekao je Tomić.

On je naglasio da jesuđenju prisustvovao samo Stevović, koji je ostao pri svojim tvrdnjama i tražio od vladike Grigorija da se pokaje.

"Ja sam nakon toga razgovarao sa predsjednikom suda i istakao da je Hristos sa krsta vapio da se oprosti njegovim ubicama, jer ne znaju šta čine. Takođe, sam rekao da je suština vjere praštanje i ljubav", rekao je Tomić.

On je dodao da je predsjednik suda, vladika Grigorije na to odgovorio da će Stevović i Sekulović biti osuđeni blagom kaznom.

"Očekujemo presudu na koju ćemo se žaliti drugostepenom Sudu pri svetom Sinodu u Beogradu", dodao je advokat Tomić.

Nakon što je novinar Federalne televizije Slobodan Vasković 18. marta ušao neovlašteno na posjed Sabornog hrama u Trebinju, gdje je namjeravao da snima materijal za reportažu, u čemu ga je spriječila grupa građana, Sekulović, je rekao da su "ovo koraci fašizma u Trebinju".

"Pa, ovo liči na srednji vijek kada je crkva proganjala sve one koji drugačije misle. Tužno je da se ovakva slika Trebinja šalje u svijet, jer ovaj grad zaslužuje bolje", rekao je Sekulović, koji je predsjednik političke partije Pokret za Trebinje.

On je tada istakao da je "sramotno da je generator napada sam vladika Grigorije". "On, neka mi Bog oprosti, više nije moj vladika. Ovo je poziv na linč, i upravo vladika poziva na krvoproliće, jer su svi ljudi koji su se danas okupili njegovi puleni. Vladika Grigorije je vodeći kriminalac, možda i u RS", rekao je tada Sekulović.

Slične optužbe je iznosio i Blažo Stevović, koji je član Savjeta za borbu protiv kriminala i korupciju u Trebinju. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE