• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Oštre osude govora mržnje Halilovića

Političari BiH osudili sui izjave Nezima Halilovića Muderisa koji je u molitvi pozivao na ukidanje RS, a Ivu Andrića nazvao "četničkim ideologom".

 Oštre osude govora mržnje Halilovića Izvor: MONDO

"Republika Srpska  trebalo bi da traži sankcionisanje hatiba (islamskog vjerskog vođe) Nezima Halilovića Muderisa, jer radikalnom vjerskom mržnjom poziva na antiustavno djelovanje", rekao je lider PDP-a Mladen Ivanić.

Komentarišući istupe hatiba Nezima Halilovića Muderisa u hutbi (molitvi) u petak, 3. aprila, u džamiji kralj Fahd u Sarajevu, koji je pozivao na ukidanje RS, a nobelovca Ivu Andrića nazvao "četničkim ideologom", Ivanić je rekao da ljude poput hatiba treba sankcionisati, a da u zakonu postoje kazneni mehanizmi za to.

''RS ima pravo da kaže - dosta i traži zabranu djelovanja, jer više nije u pitanju vjera već antiustavno djelovanje i otvoreno pozivanje na mržnju'', rekao je Ivanić.

On je ocijenio da je na sceni jačanje radikalnog bošnjačkog nacionalizma, navodeći da ''RS takav radikalizam neće više trpjeti'', pišu "Nezavisne novine" u sutrašnjem broju.

Član Glavnog odbora SNSD-a Rajko Vasić osudio je ''agresivne vjerske fundamentalističke pozive hatiba, ocjenjujući da je to ''najcrnja zloupotreba vjere i manipulacija vjernicima''.

"Nazvati Andrića četničkim ideologom je nedopustivo u demokratskom društvu, pa makar to bila i BiH i to je direktna politička tortura nad građanima i iskrenim vjernicima i pokušaj stvaranja vjerske vojske", naveo je on.

Banjalučki književnik Ranko Risojević izjavio je da je hatib ovakvim istupima pokazao da je muslimanski fundamentalista.


''Manipulacija Andrićem u sferi je ideologije mržnje koja koristi sve instrumente da bilo koga ko je o bilo čemu pisao u BiH, a nije u skladu sa njihovim učenjem, označi kao protivnika'', rekao je Risojević i dodao da je to smatrao i Alija Izetbegović i da je to dio jednog koncepta.

OHR i OEBS nisu željeli da komentarišu poziv hodže Nezima Halilovića na ukidanje RS, upućen tokom molitve u džamiji kralja Fahda u Sarajevu, niti njegovo vrijeđanje Srba i nazivanje nobelovca Ive Andrića "četničkim ideologom".

MUP Federacije BiH do sada nije prijavljen nijedan slučaj ispoljavanja jezika mržnje tokom vjerskih obreda, rekao je Srni portparol federalnog MUP-a Robert Cvrtak.

"Ovaj slučaj se može prijaviti, a kasnije će nadležno tužilaštvo odrediti da li ima elemenata za jezik mržnje ili nema", rekao je Cvrtak.

Halilović je u molitvi u petak, 3. aprila, rekao da su "Srbi izvršili agresiju na BiH na osnovu Memoranduma Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) i da im je cilj bio stvaranje velike Srbije".

Najnoviji napadi starješine džamije kralj Fahd u Sarajevu Nezima Halilovića Muderis na RS i sve što se u BiH srpskim zove, nisu iznenađenje, već slika i prilika onog što BiH tek očekuje, smatra politički analitičar Dževad Galijašević.

"Da se Muderisa nešto pita, BiH ne bi bila utemeljena na Dejtonskom sporazumu, već na Kužranu. Muderis pokazuje kakvu BiH on i njegovi istomišljenici žele, a to je država uređena po šerijatskim zakonima. Ne radi se ovdje o teologiji, već o pokušaju da se islam nametne kao ideologija, političko uređenje, smisao života", naveo je Galijašević, koji tvrdi da je Halilović Muderis drugi čovjek vehabijskog pokreta u BiH, dok je prvi poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić.

On je za "Fokus" rekao da se Muderis i njemu slični neće zadovoljiti radom i propovijedanjem u džamijama, već nastoje na sve moguće načine cjelokupno društvo potčiniti islamu.

Galijašević je podsjetio da je džamija kralj Fahd vlasništvo Saudijske Arabije i kao takva predstavlja centar selefizma u BiH, možda čak i u Evropi.

Halilovićevo ime našlo se i u izvještaju britanskog Skotland jarda, koji je do džamije kralj Fahd pratio tragove terorista i njihovih bliskih rođaka, osumnjičenih za napad na londonsku podzemnu željeznicu 7. jula 2005. godine. Skotland jard je tako došao do saznanja da su četvorica Britanaca pakistanskog porijekla, poslije tog napada, otišla u BiH i da su se neko vrijeme krili u džamiji kralj Fahd.

"Kad su Sarajevu, britanski muslimani ostaju u džamiji kralj Fahd, čiji je imam Muderis poznat po svojim radikalnim i ekstremnim shvatanjima", navedeno je u izvještaju.

List piše da je Nezim Halilović Muderis završio Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu, a nakon odsluženja vojnog roka, upisuje se na Al-Azhar, gdje diplomira 1991. na Fakultetu arapskog jezika - odsjek arapske književnosti. Postavljen je za imama Repovačke džamije u Konjicu, avgusta 1991. godine, da bi od januara 1992. do septembra 1997. obavljao dužnost glavnog imama u Konjicu.

Tokom rata u BiH bio je komandir "DIC Muderis" i komandant 4. muslimanske slavne brigade. Dva puta je ranjavan i dobitnik je ratnih priznanja: "Zlatni ljiljan" i grb sa zlatnim mačevima.

Član je Glavnog odbora SDA BiH, a bio je i poslanik u parlamentu BiH od 1997. do 1999. godine. Član je Rijaseta Islamske zajednice po službenoj dužnosti i hatib džamije kralj Fah, navodi "Fokus". (Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE