• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nazivi opština bez nacionalnog prefiksa

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Zakon o teritorijalnoj organizaciji RS.

 Nazivi opština bez nacionalnog prefiksa Izvor: MONDO

Ovim zakonom se definišu uslovi i postupak za eventualne buduće teritorijalne promjene u RS.

Usvajanju Zakona prethodila je višečasovna rasprava, a poslanici nisu prihvatili amndmane PDP-a, SDS-a i Stranke za BiH.

Zakonom o teritorijalnoj organizaciji RS ispunjena je obaveza Narodne skupštine RS, proizašla iz odluke Ustavnog suda BiH, da uskladi nazive opštinama koje su u svom nazivu sadržavale riječ "srpski" i za koje je odlukom Ustavnog suda BiH utvrđen privremeni naziv.

Ovim zakonom predviđeno je da naziv opštine "Bosanska Kostajnica" bude "Kostajnica", a Bosanski Brod bude samo "Brod".

Opštine Istočni Drvar, Oštra Luka, Istočni Mostar, Foča, Ribnik, Istočni Stari Grad i Donji Žabar su zadržali nazive utvrđene odlukom Ustavnog Suda BiH, dok je za opštinu Ustiprača usaglašen naziv "Novo Goražde", opštinu Kasindo naziv "Istočna Ilidža" i za opštinu Lukavica naziv "Istočno Novo Sarajevo".

Zakonom o teritorijalnoj organizaciji RS predviđene su i novčane kazne za one koji u službenoj upotrebi budu koristili neprikladne nazive gradova, odnosno one koji nisu u saglasnosti sa zakonom i to od 5.000 KM do 20.000 KM za pravno lice i od 1.500 KM do 10.000 KM za odgovorno lice u pravnom licu.

"Razlozi za donošenje ovog zakona su opravdani kako sa stanovišta ispunjavanja obaveza proizašlih iz odluke Ustavnog suda BiH tako i potrebe da se ovo pitanje uredi na adekvatan način", rekao je ministar uprave i loklane samouprave RS Zoran Lipovac.

On je dodao da su razlozi za donošenje Zakona o teritorijalnoj organizaciji RS sadržani i u činjenici da je trenutno pitanje teritorijalne organizacije u RS regulisano Zakonom o teritorijalnoj organizaciji i lokalnoj samoupravi iz 1994. godine i do sada je mijenjan šest puta, a po sadržaju i materiji koju reguliše ne odgovara stvarnom stanju.

Šef Kluba poslanika Stranke za BiH u Narodnoj skupštini RS Muharem Murselović rekao je da ukidanje prefiksa "bosanski" vrijeđa i da oni koji koji to predlažu griješe.

On je dodao da "posebno vrijeđaju" kaznene odredbe Zakona, te da je razočaran "dubokim čiščenjem" svega što je "bosansko".

Poslanik SNSD-a Siniša Dodik rekao je da ovaj zakon nema negativnu političku pozadinu, nego isključivo stvranje tolerantnije atmosfere za život građana.

Poslanik SDS-a Božidar Vasić rekao je da bi zbog značaja tematike koju tretira neke odredbe ovog zakona trebale biti mnogo preciznije.

Usvajanjem Zakona o teritorijalnoj organizaciji RS završeno je današnje zasjedanje Narodne skupštine RS.

Nastavak 29. redovne sjednice zakazan je za srijedu sa početkom u 10 časova. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE