• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Incko: Mojih šest prioriteta

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko najavio da neće oklijevati da koristi bonska ovlašćenja.

 Incko: Mojih šest prioriteta Izvor: MONDO

"Spreman sam da koristim ova ovlašćenja kada god mislim da je to dobro za BiH. Koristiću ih na osnovu pojedinačnih slučajeva i individualne procjene", rekao je Incko i podsjetio da je njegov prethodnik Miroslav Lajčak 40 puta koristio ovaj instrument.

Incko je naglasio da će bonskim ovlašćenjima pristupati u šest faza.

"Slušam, jer sam tek stigao i ne mogu znati sve. Potom ću razgovarati, pa pregovarati, ako treba. Ako to ne uspije, onda bih upozorio, a nakon toga bi uslijedio sastanak i vrlo otvoreni razgovor. E, ako i tu ne dođemo do rezultata, onda ću koristiti bonska ovlašćenja", pojasnio je za sarajevski "Dnevni avaz", Incko.

On je istakao da će i u slučaju neprimjerene retorike individualno procjenjivati situaciju.

"Protiv sam oštre retorike, jer ona izaziva pažnju, komentariše se i tumači, a onaj što je to izgovorio možda je već promijenio mišljenje", poručio je Incko.

Visoki predstavnik u BiH naglasio je da će mu u ekonomiji prioritet biti šest oblasti - hidroenergetika, autoputevi, brzi internet, šumarstvo - više izvoza namještaja, te poljoprivreda i turizam.

"Preduslov za to su ustavne reforme i kada one budu napravljene, to će biti snažan podsticaj ekonomiji zemlje. Postoje procesi koji mogu teći paralelno i na ekonomskom i na ustavno-političkom polju. Za mene ekonomija jeste bitna, ali je ustavni problem veoma izražen. Bitno je da država BiH i njene institucije budu efikasnije", rekao je "Avazu", Incko

On je naveo da želi da što prije bude riješeno pitanje državne i pokretne imovine i da se nada da bi to moglo biti okončano do junskog sastanka Savjeta za provođenje mira u BiH.

Incko ne vjeruje da će SAD imenovati specijalnog izaslanika za Balkan i BiH.

"Na Amerikancima je da odluče hoće li napraviti takav korak ili ne. Ako izaberu svog izaslanika, a ako i EU imenuje svog balkanskog izaslanika, siguran sam da ću i sa njima dobro sarađivati", dodao je Incko.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE