• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Imam presudio: Ivo Andrić "četnički ideolog"

Imam džamije Kralja Fahda u Sarajevu Nezim Halilović Muderis proglasio je u petak nobelovca Iva Andrića za "četničkog" ideologa!

 Imam presudio: Ivo Andrić "četnički ideolog"  Izvor: MONDO

On je u propovjedi koju je održao prošlog petka u džamiji optužio Srbe da su agersori na Bosnu i Hercegovinu i ponovio tezu da je Republika Srpska "genocidna tvorevina" koju treba ukinuti, piše dnevnik "Politika".

"Na višegradskoj ćupriji, vakufu Mehmed-paše Sokolovića, zločinci su Bošnjake žive nabijali na kolac, a potom ih pekli na ražnju, asocirajući na roman 'Na Drini ćuprija', velikog četničkog ideologa Ive Andrića", rekao je Halilović usred propovijedi.

"Samo zlonamjeran čovjek, odnosno čovjek koji nije čitao Andrićeva djela ili je, ako ih je čitao, u njima našao ono što pisac uopšte nije napisao, mogao je optužiti velikog književnika da je četnički ideolog. Istup imama Halilovića i nije neko iznenađenje, jer je Andrić odavno na meti dijela bošnjačkih intelektualaca i većine političara", kaže za "Politiku" ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Anton Kasipović.

On dodaje da su na udaru Sarajeva, pored Andrića, i mnogi drugi srpski pisci, a da je Petar Petrović Njegoš bio tema jedne rasprave u Parlamentarnoj skupštini Federacije BiH.

"Politika" podsjeća da je Murat Šabanović srušio spomenik Ivu Andriću u Višegradu i njegove dijelove bacio u Drinu 1. jula 1991. godine.

Šabanović je kasnije izjavio da je naredbu za to dobio od dr Ejupa Ganića i Omera Behmena.

Predsjednik Bošnjačke kulturne zajednice u Tuzli Muhid Pašić je u proleće 2007. godine tražio da Ivo Andrić izgubi ulicu u ovom gradu.

On je Andrića svrstao u kreatore "nacionalno-šovinističkog projekta", nazvanog "Velika Srbija" i naglasio da bi, da je pisac živ, protiv njega bio pokrenut postupak za utvrđivanje Andrićeve "odgovornosti za zločine u Bosni" i "sve strahote koje su se dogodile bošnjačkom narodu".

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE