• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radna grupa za reformu ustava

Kolegijum Predstavničkog doma, Doma naroda i članovi Ustavnopravne komisije formiraju radna grupa za pripremu prijedloga reforme ustava BiH.

 Radna grupa za reformu ustava Izvor: MONDO

Prema riječima zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Milorada Živkovića, u radnoj grupi učestvovali bi predstavnici svih političkih stranaka zastupljenih u oba doma Parlamentarne skupštine BiH, po principu jedna jedna partija jedan predstavnik, te nezavisni poslanici.

U izjavi za medije Živković je rekao da je postignuta saglasnost da na poziv radne grupe u njen rad treba da se uključe i članovi Predsjedništva, Savjeta ministara, Ustavnog suda i drugi koji se za određenu temu mogu angažovati.

Najavljujući da će se danas dogovoreni zaključak o formiranju radne grupe za ustavnu reformu naći pred oba doma parlamenta Živković je izrazio nadu da će u narednih 15 dana biti poznata imena članova te radne grupe.

Radnoj grupi dat je rok do 1. novembra za podnošenje izvještaja i prijedloga izmijena Ustava BiH.

Predsjedavajući Predstavničkog doma i visoki funkcioner Stranke za BiH Beriz Belkić rekao je da bi zajednički kolegijum oba doma Parlamentarne skupštine iduće sedmice trebalo da dogovori princip zastupljenosti parlamentarnih domova u radnoj grupi, pri čemu najmanje tri člana treba da dođu iz Doma naroda.

"Sad je pitanje iz kog doma će stranke dati svoje predstavnike", istakao je Belkić osvrćući se na činjenicu da dio parlamentarnih stranaka učestvuje u radu oba doma, a u radnu grupu svaka stranka može dati samo po jednog svog člana.

Prema Belkićevim riječima, poznate su stranačke platforme i pozicije o ustavnim promjenama, ali na kraju rada radne grupe treba doći do promjena koje će biti rezultat konsenzusa.

Bošnjački delegat u Domu naroda i član SDA Hazim Rančić nada da će se nakon sjednice Predstavničkog doma 15. aprila i Doma naroda 24. aprila dođi do prijedloga o imenovanju radne grupe.

Poslanik HDZ 1990 Martin Raguž, čija je stranka nedavno u Predstavničkom domu pokrenula inicijativu za formiranje radne grupe za izradu teksta novog Ustava BiH, a koja je rezultirala zaključkom o održavanju današnjeg sastanka, zadovoljan je dogovorenim. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE