• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: BiH na dobrom putu

BiH je na dobrom putu, ali postoji pristup koji širi nepotrebnu depresiju, ocijenio je Milorad Dodik nakon večere evropske i prudske trojke.

 Dodik: BiH na dobrom putu Izvor: MONDO

Predsjednik SNSD-a smatra da je vrijeme da se ne širi samo defetizam i depresija iz BiH, jer je mnogo toga urađeno, i dodao da se od 169 zadataka iz Evropskog partnerstva sa BiH razgovara i dogovara o provođenju 25.

Dodik je rekao da je jasno da za kandidatski status BiH u EU neophodan prestanak rada OHR-a i da je potrebno usmjeriti se na rješavanje pitanja Kancelarije visokog predstavnika, ali i da su ustavne promjene važna tema.

On je naveo nakon radne večere prudske trojke sa ministrima inostranih poslova Češke Karelom Švarcenbergom, Francuske Bernarom Kušnerom i Švedske Karlom Biltom u srijedu naveče da je sastanak protekao u relaksirajućoj atmosferi i da su tom prilikom političari iz BiH iznijeli svoje viđenje trenutne situcije u zemlji.

Uoči večere sa šefovima evropske diplomatije,
predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je u Sarajevu da i dalje ostaje dio prudske trojke.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da su tokom večere ministri iz zemalja članica EU poručili da BiH mora svoje institucije prilagoditi i za Međunarodni monetarni fond, ako želi finansijsku pomoć, ali i za Brisel da bi ušla u EU.

Čović je ponovio stav da su evropske integracije i rješavanje pitanja OHR-a povezane sa Ustavom BiH, i da BiH ne može ići ka EU dok postoji OHR ali i da OHR ne bi trebalo da bude ugašen dok ne bude obavljena reforma Ustava.

"Idealno bi bilo da ove godine završimo priču o Ustavu", rekao je Čović i istakao da je prudski sporazum nezamjenjiv, jer bi se teško ponovo dogovorili o nekim novim modelima ako bi bio napušten taj projekat.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić rekao je da je jasna poruka tri ministra da bi političari u BiH trebalo da rade svoj posao i da je EU spremna da pomogne domaćim političkim snagama.

On je rekao da je poručeno i da se institucije BiH moraju prilagođavati institucijama EU, a ne da to bude obrnuto.

Tihić je ukazao na ozbiljnost i složenost političke i ekonomske situacije u BiH, te posebno na ekonomsku krizu u koju ulazi BiH, imajući u vidu da institucije BiH nisu u stanju da prate, a pogotovu da se bore protiv ove krize.

On je istakao da je pitanje Ustava ključ svih problema u BiH, te da je rješavanje ovog pitanja prvenstveno stvar dogovora domaćih političkih lidera, ali i da bi međunarodna zajednica trebalo da pomogne na rješavanju tog pitanja.

Tihić je ponovio da još nije došlo vrijeme za zatvaranje OHR-a, jer bi to brzo dovelo do blokada rada institucija BiH, te do podjela i sukoba sa nezvjesnim karakterom koji bi mogli da budu preneseni na susjedne zemlje.

On je naveo i da je prudska trojka pozvana da nastavi zajednički rad na sljedećem sastanku, koji bi mogao da bude održan u Stokholmu, Pragu ili Parizu.

Prije sastanka sa prudskom trojkom šefovi evropske diplomatije sastali su se sa članovima Predsjedništva BiH.

(MONDO/Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE