• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Silajdžić: Srbija ignoriše obaveze prema BiH

Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić saopštio je u četvrtak da Srbija nastavlja da ignoriše medjunarodne obaveze prema Bosni i Hercegovini.

 Silajdžić: Srbija ignoriše obaveze prema BiH Izvor: MONDO

"Ovaj odnos je poprimio novi oblik jučerašnjom izjavom ministra pravde Srbije Snežane Malović, koja je, komentarišući istragu protiv najviših zvaničnika RBiH u intervjuu za 'Glas Srpske' izjavila da 'ne vidi nikakvu vezu izmedju Rimskog statuta Medjunarodnog krivičnog suda i Haškog tribunala'", navodi Silajdžić u saopštenju.

Silajdžić objašnjava da niko u BiH ne tvrdi da Srbija krši Rimski statut, već je "jasno naglašeno da potezi Srbije u slučaju Ilije Jurišića i 19 zvaničnika RBiH krše Rimski sporazum, koji su još 1996. godine sklopile BiH, Hrvatska i Srbija i koji je i dalje na snazi".

"Rimski statut i Rimski sporazum su dva potpuno različita medjunarodna ugovora i njihova jedina sličnost se nalazi u činjenici da su oba potpisana u Rimu. Neshvatljivo je, stoga, da ministar pravde Republike Srbije ne poznaje ove činjenice", navodi Silajdžić.

On navodi da član 5. Rimskog sporazuma obavezuje BiH, Hrvatsku i Srbiju da ne smiju hapsiti osobe za djela kršenja medjunarodnog humanitarnog prava bez prethodnog odobrenja Haškog tribunala.

"Iako je Haški tribunal prije pet godina dao generalno odobrenje Tužilaštvu i Sudu BiH da procesuira sve takve slučajeve, takvo odobrenje nikada nije dato Hrvatskoj i Srbiji", tvrdi Silajdžić.

On dodaje da je "Srbija jasno prekršila obaveze iz Rimskog sporazuma" kada je prije dvije godine uhapsila Jurišića i pokrenula istragu protiv 19 zvaničnika RBiH bez prethodnog odobrenja Tribunala.

"Srbija je dužna poštovati ove obaveze bez obzira na elementatno nepoznavanje pravnih činjenica od strane njenih najviših dužnosnika, a BiH će poduzeti sve mjere da zaštiti svoje državljane", kaže se u saopštenju.

Jurišiću se sudi u Beogradu za zločin nad vojnicima JNA koji su se povlačili iz Tuzle 1992. godine.

Srbija je pokrenula istragu protiv 19 ljudi, uključujući ratnog člana Predsedništva BiH Ejupa Ganića zbog zločina nad vojnicima u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu na početku rata u BiH 1992.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE