• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Molba ambasadama da ignorišu potjernice

Članovi ratnog Predsjedništva RBiH Ejup Ganić i Ivo Komšić sastali se sa predstavnicima Ministarstva inostranih poslova (MIP) BiH.

 Molba ambasadama da ignorišu potjernice Izvor: MONDO


Predstavnici MIP BiH organizovaće sastanke sa ambasadorima najvažnijih zemalja da bi ih zamolili da ignorišu potjernice za članovima ratnog Predsjedništva Republike BiH ukoliko ih raspišu vlasti Srbije, jedan je od zaključaka sa sastanka održanog 3. aprila u ovom ministarstvu.

Prema službenoj zabilješci, koja je u posjedu "Nezavisnih novina", sastanku u MIP-u prisustvovali su članovi ratnog Predsjedništva Ejup Ganić i Ivo Komšić, pomoćnici ministra inostranih poslova BiH Zoran Perković i Jasmina Pašalić i šef Odsjeka za susjedne zemlje Davorka Ištuk.

Prema istom izvoru, oni su razgovarali o medijskim informacijama da je Okružni sud - Specijalno odjeljenje za ratne zločine Republike Srbije pokrenulo istražni postupak protiv 19 državljana BiH zbog sumnje da su u Sarajevu tokom 1992. godine počinili ratne zločine.

"Prema podacima dobijenim od Ambasade BiH u Beogradu, nadležni srbijanski organi su do sada otkrili samo imena članova ratnog Predsjedništva Ejupa Ganića i Stjepana Kljujića, a spominju se imena Hasana Efendića i Jusufa Prazine", piše u zabilješci sa ovog sastanka održanog u MIP-u.

U zabilješci se navodi da MIP BiH ne raspolaže zvaničnim podacima da su za ovim osobama raspisane međunarodne potjernice, jer se još vodi predkrivični postupak u Srbiji, ali su na sastanku dogovorili plan aktivnosti da bi zaštitili državljane BiH.

Jedna od tih aktivnosti je formiranje radne grupe koju će činiti predstavnici MIP-a BiH, kao i ministarstava bezbjednosti i pravde.

"Kako se BiH smatra isključivo nadležnom za procesuiranje zločina počinjenih na njenoj teritoriji, MIP će u koordinaciji sa Ministarstvom pravde BiH, diplomatskim putem zatražiti od Srbije ustupanje ovog predmeta", piše u zaključcima sa ovog sastanka i dodaje da na nadležne organe Srbije treba vršiti dodatni pritisak putem Ambasade BiH u Beogradu.

Zamjenik ministra inostranih poslova BiH Ana Trišić-Babić izjavila je da kolegijum nikada nije zadužio ove državne službenike da održe sastanak sa članovima ratnog Predsjedništva, zbog čega će tražiti da bude pokrenut disciplinski postupak protiv njih.

"Za to nismo znali ni ministar ni ja. Sastanak su održali na bazi medijskih pisanja i njihovi zaključci govore da su duboko zagazili u politiku, što po zakonu državni službenik ne smije. Ovo upućuje na paralelizme u MIP-u, ne samo zato što na sastanku nema predstavnika srpskih kadrova, nego što nemaju ni ovlaštenja formirati nikave radne grupe, jer to može samo Savjet ministara BiH", naglasila je Babićeva.

Ukoliko su i tačne medijske informacije, rekla je Babićeva, to je nadležnost Ministarstva pravde, a ne MIP-a.

Zamjenik ministra pravde BiH Srđan Arnut rekao je da nije upoznat sa održavanjem ovog sastanka u MIP-u, ali da je Ministarstvo pravde BiH prije dvije sedmice poslalo dopis Ministarstvu pravde Srbije tražeći zvanične informacije o ovoj istrazi.

"Mi smo uputili pismo u kojem smo zatražili da nam budu dostavljeni zvanični podaci da li postoji istraga protiv naših državljana, ko je obuhvaćen tom eventualnom istragom, te da li su raspisane potjernice. Nemamo nikakvih zvaničnih informacija o ovom slučaju, a one su nam potrebne želimo li zatražiti prebacivanje tog predmeta u BiH", rekao je Arnaut.

Policija Srbije je u januaru saopštila da je raspisala potjernice za 19 državljana BiH, među kojim je i ratni član Predsjedništva Republike BiH Ejup Ganić, zbog sumnje da su u proteklom ratu u Sarajevu izvršili ratni zločin nad vojnicima JNA i nad srpskim zarobljenicima u bolnici Koševo.

Nakon objave ove informacije članove ratnog Predsjedništva BiH primio je Haris Silajdžić, bošnjački član sadašnjeg Predsjedništva BiH.

(MONDO/Agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE