• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ko krije teroriste u BiH?

Bezbjednosne agencije u BiH saopštile da nema straha od terorizma u BiH. Komisija nad radom ovih službi, međutim, ima druge podatke.

 Ko krije teroriste u BiH? Izvor: MONDO

"Građane BiH neko gadno laže, a vrijeme će pokazati da li to rade međunarodne antiterorističke agencije i organizacije koje tvrde da je BiH bezbjedno utočište za radikalne islamiste ili domaće službe poznate po stalnim i glasnim negacijama svih mogućih upozorenja o postojanju veza sa ekstremnim grupacijama", tvrdi član Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije (Oba) parlamenta BiH Slavko Jovičić.

Federalni mediji objavili su da je u zvaničnoj informaciji Ministarstvo bezbjednosti BiH navelo podatke Obe da prošle godine u BiH nije izvršeno nijedno krivično djelo koje bi se moglo smatrati međunarodnim terorizmom.

"Prvo, takva informacija je čista glupost, jer ne može Ministarstvo bezbjednosti okvalifikovati neko krivično djelo kao međunarodni terorizam ili nešto drugo. To treba da rade pravosudni organi. Sa druge strane, ako i nije bilo terorističkih napada, znači li to da je BiH imuna na međunarodni terorizam", upitao je Jovičić.

On je za banjalučki "Fokus" rekao da upozorenja stranih obavještajnih službi govore nešto sasvim drugo.

Član Ekspertskog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala Domagoj Margetić rekao je da je teško vjerovati da Oba i njen generalni direktor Almir Džuvo ne raspolažu podacima o terorističkim organizacijama, grupama i teroristima na teritoriji BiH, te o povezanim terorističkim entitetima na Kosovu, u Hrvatskoj, Makedoniji i Crnoj Gori, te Albaniji.

Smatra da je očigledno riječ o namjerno falsifikovanim podacima u izvještaju, čiju su izradu, prema njegovom mišljenju, koordinisali Džuvo i ministar bezbjednosti BiH Tarik Sadović.

Prema najnovijim podacima američke obavještajne zajednice, na teritoriji BiH djeluje više od 1 100 terorista, a BiH je i dalje na listi zemalja povezanih sa terorizmom i to prema izvještajima obavještajnih službi SAD iz marta 2009. godine, piše "Fokus".

BiH je i u izvještajima Savjeta bezbjednosti UN identifikovana kao država na čijoj teritoriji djeluju terorističke organizacije i teroristi, te se BiH, piše list, nalazi i na popisu zemalja povezanih sa terorizmom.

"Taj popis ažuriraju antiteroristički eksperti Savjeta bezbjednosti UN. U smislu terorističke prijetnje, BiH je danas u Evropi ono što je Iran u svom okruženju, a bezbjednosni sistem BiH ozbiljno je premrežen tom terorističkom mrežom i predstavlja dio problema, a nikako njegovo rješenje", naveo je Margetić.

Margetić smatra da su nadležne službe u BiH propustile da u izvještaju pomenu podatke koje su dobile od zapadnih obavještajnih službi, a koji ukazuju kako je nedavni teroristički napad u Mumbaiju u Indiji dovoden u vezu sa terorističkom mrežom i njenim pripadnicima u BiH, te da je taj stravični teroristički čin, najvjerovatnije, koordinisan upravo sa teritorije BiH iz jedne od terorističkih logističko-obavještajnih ćelija.

Isti je slučaj, navodi Margetić, sa nedavno uhapšenim teroristima u Belgiji i Francuskoj, od kojih su neki bili direktno povezani s terorističkom mrežom u BiH.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE