• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mlijeko iz BiH ne može u EU

Izvještaj Evropske unije o kvalitetu mliječnih proizvoda u BiH pokazuje da kontrola mlijeka i mliječnih proizvoda u ovoj zemlji nije efikasna

Kontrola mlijeka i mliječnih proizvoda u BiH nije efikasna, ni efektivna, pa BiH ne može izvoziti mlijeko u EU, stoji u izvještaju Kancelarije za hranu i veterinarstvo pri Odjeljenju za zdravlje i brigu o potrošačima Evropske komisije.

U izvještaju, koji je objavljen 26. marta, navodi se da na lošu kontrolu proizvoda utiče nedostatak profesionalnog nadzora, saznaje BHRT.

„Kvalitet sirovog mlijeka je zabrinjavajući. Samo nekolicina proizvođača mlijeka pridržava se kriterijuma o kvalitetu mlijeka propisanog u EU i zbog toga količina sirovog mlijeka proizvedena u BiH ne može zadovoljiti standarde izvoza u EU“, navodi se u izvještaju EU.

U izvještaju se navodi da je kontrola stoke veoma površna i nije pouzdana, da je proces sertifikacije mliječnih proizvoda, takođe, površan i nepouzdan, te dodaje da su primijećene lažne izjave o ispravnosti mlijeka.

Predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka Federacije BiH Mehmed Nikšić izjavio ocijenio da EU od BiH traži proizvodnju ekstra klase mlijeka,
što niko u Evropi nema, stoji u saopštenju Udruženja proizvođača mlijeka FBiH.

"Evropska unija nas jednostavno ne želi za partnera, nego za tržište kako bi mogli izvoziti u BiH svoje proizvode i ugasiti domaću proizvodnju. To više nije problem EU nego izvršne i zakonodavne vlasti u BiH", rekao je on.

Nikšić je najavio da će njihovo udruženje uskoro u saradnji sa udruženjem iz Republike Srpske preuzeti aktivniju ulogu i prisiliti vlasti u BiH da pregovaraju sa Evropskom unijom o ovom pitanju.

"Moj će prijedlog, kao pojedinca, biti da zabranimo na granici uvoz svih poljoprivrednih proizvoda iz EU dok se budu ovako odnosili prema nama i sve dok ne budemo argumentima dokazivali da imamo kvalitetne proizvode", zaključio je Mehmed Nikšić.

(MONDO/agencije, Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE