• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radmanović: RS striktno za Dejtonski sporazum

U Beogradu održan sastanak člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojše Radmanovića i predsjednika Srbije Tomislava Nikolića

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić ocijenili su na današnjem sastanku u Beogradu da su odnosi ove dvije zemlje veoma važni, ali i da ih treba poboljšati.

Radmanović je nakon sastanka novinarima u Beogradu rekao da će se nastojati da ubuduće BiH i Srbija sarađuju što više i bolje.

"U narednom periodu nema planiranih sastanaka na visokom nivou, osim ako ne bude sastanka rukovodstava Srpske i Srbije zbog specijalnih veza", dodao je Radmanović, istakavši da Srpska odlično sarađuje sa Srbijom, da pojačava ekonomsku saradnju i ima dobre političke odnose.

On je ocijenio da ima načina da odnosi Srbije budu dobri i sa BiH u cjelini, napomenuvši da su članovi Predsjednišva BiH već dolazili u Srbiju, te da Predsjedništvo očekuje u narednom periodu posjetu Nikolića, ali ne ove godine, osim ako se ne dogovore zajedničke aktivnosti povodom obilježavanja 100 godina od Prvog svjetskog rata, koje je važno i za BiH i za Srbiju.

Radmanović i Nikolić razgovarali su danas i o putu ka EU i ocijenili da treba nastaviti saradnju na tom planu.

Sagovornici su se, o pitanju ukrajinske krize, saglasili da "male zemlje sa prostora Balkana ne treba da uvode sankcije Rusiji".

Radmanović je istakao da u BiH o tom pitanju ne misle svi isto, kao i da nema zvaničnog stava BiH u tom pogledu. "Poznato je da smo se u BiH razišli i oko tumačenja povelje UN i teritorijalnog integriteta i oko legitimiteta vlasti u Ukrajini, dok se Srbija nije upuštala u te detalje", dodao je Radmanović.

On je podsjetio da BiH i Srbija nisu glasale u UN za Rezoluciju o Ukrajini i da su obje zemlje bez podrške stavu EU kada je riječ o sankcijama Rusiji.

"Srpska za striktno provođenje Dejtonskog sporazuma"

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović poručio je da je Srpska za striktno provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, te da pitanje samoopredjeljenja "poteže" samo u slučaju kada se ugrožava njena autonomija.

"Mi potežemo pitanje našeg samoopredjeljenja samo u situaciji kada nas pritisnu i kada hoće da nam otmu autonomiju koju imamamo u BiH. Mislimo da tako i Srbija razmišlja", rekao je Radmanović novinarima u Beogradu, gdje se danas sastao sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

On je podsjetio da je Srbija jedan od potpisnika Dejtonskog sporazuma i samim tim garantuje provođenje tog sporazuma, u kojem se priznaje teritorijalni integritet BiH, ali i njena unutrašnja podjela na dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

Navodeći da se priča o mogućnostima raznih referenduma, Radmanović je istakao da pravo na to imaju svi narodi u svijetu, tako da se to ne može zabraniti ni srpskom narodu u Republici Srpskoj.

Govoreći o odnosu Hrvatske prema BiH i njenom prijedlogu rješavanja trenutnih problema, Radmanović je ocijenio da će se to pitanje intenzivirati poslije evropskih izbora, s obzirom da ga pokreću hrvatski predstavnici u evropskom parlamentu.

"Hrvatska nije uvijek imala konzistentnu politiku oko toga, ali sada mi se čini da ima i da snažnije stoji iza toga da se moraju poštovati prava hrvatskog naroda u BiH, a onda to neminovno ide i ka nekim novim organizacijama", dodao je Radmanović.

Govoreći o "diplomatskoj ofanzivi" iz EU prema BiH, Radmanović je podsjetio na stavove nekoliko ministara spoljnih poslova zemalja EU da treba voditi posebnu pažnju o BiH, ističući da je time potvrđeno ono šta su prije pet do šest godina govorili i srpski predstavnici.

Prema njegovim riječima, sada se pokazuje želja određenog broja evropskih zemalja, izražena nakon posjete BiH njihovih ministara, da se napravi poseban pristup prema BiH, da bi ova zemlja uhvatila korak sa drugim zemljama Balkana na putu ka EU.

Radmanović očekuje da će u toku aprila u Briselu biti obavljena rasprava o BiH na ministarskom nivou da se vidi da li će tu ideju o posebnom pristupu prema BiH, a ne statusu, prihvatiti sve evropske zemlje.

On je naveo da je prirodno da Evropu interesuje šta se dešava u BiH nakon nedavnih događaja u Sarajevu i Tuzli, ali i u Ukrajini.

Radmanović je istakao da je stav Republike Srpske da se o unutrašnjem uređenju BiH trebaju dogovoriti domaći lideri, odnosno da je to stvar samo naroda u BiH. "Nažalost, ima političara u Sarajevu koji misle da treba prizvati intervencionizam i da će to donijeti rješenje. Ja mislim da neće", rekao je Radmanović.

Predsjednik Srbije Nikolić nije davao izjave novinarima nakon sastanka, a najavljeno je saopštenje za javnost iz njegovog kabineta.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE