• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zajednička deklaracija stranaka iz RS i FBiH

Predstavnici SDA, SDS-a, PDP-a, HDZ BiH i HDZ 1990 sutra će u Sarajevu potpisati zajedničku deklaraciju o evropskim vrijednostima

Potpredsjednik SDA Senad Šepić rekao je da će predstavnici SDA, SDS-a, PDP-a, HDZ BiH i HDZ 1990 sutra u Sarajevu potpisati zajedničku deklaraciju o evropskim vrijednostima i zajedničkim ciljevima stranaka iz BiH koje podržavaju Evropsku narodnu stranku (EPP) ili joj pripadaju.

Šepić je na konferenciji za novinare u Sarajevu rekao da se na ovaj način, prvi put u BiH, najavljuje spremnost za unutrašnji dogovor u vezi sa pitanjima važnim za BiH i sve njene građane, saopšteno je iz SDA. 

U saopštenju se navodi da će deklaracija biti potpisana na konferenciji u Sarajevu, koju organizuje Fondacija "Konrad Adenauer" i Evropska narodna stranka u saradnji sa Centrom za nove inicijative, kojoj će prisustvovati i više evropskih parlamentaraca, a učesnicima će se obratiti predsjednik EPP-a Josef Daul. 

Šepić je naveo da će, u ime SDA, deklaraciju potpisati zamjenik predsjednika stranke Bakir Izetbegović. 

Govoreći o aktuelnim političkim temama u BiH, Šepić je rekao da SDA smatra da je nedopustivo da na rukovodećim pozicijama u Agenciji za istrage i zaštitu (Sipa) nema ni jednog Bošnjaka. 

"Zahtijevamo da se, u toku aktuelnog procesa imenovanja u policijskim agencijama, ispravi namjerno napravljeni nacionalni debalans na ovim pozicijama. Ovo je protivustavno i protivzakonito", ocijenio je Šepić i pozvao Savjet ministara BiH da to "što prije ispravi". 

Prema njegovom mišljenju, odgovornost za to snose ministri iz reda bošnjačkog naroda u Savjetu ministara BiH "bez čijeg glasa ova imenovanja ne smiju da budu izvršena".

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE